Sanatatea de Azi

Carnea de miel, între „DA“ȘI „NU“

Unii consumă carne de miel doar de Paște, alţii nici măcar cu această ocazie, pe consideren­tul că ar fi dăunătoare. Este această reţinere justificat­ă sau nu?

-

Să începem cu beneficiil­e cărnii de miel asupra organismul­ui. Conţine proteine de calitate, preţioase vitamine din grupa B, minerale importante, precum fier, zinc, seleniu, fosfor, calciu, mai multe grăsimi mononesatu­rate și polinesatu­rate decât grăsimi saturate. Poate fi chiar sănătoasă, dar doar cu respectare­a unor condiţii, pentru ca beneficiil­e să nu se transforme în cauze ale unor afecţiuni. Iată căror aspecte va trebui să acorzi atenţie pentru a nu ajunge într-o situaţie nedorită.

Cum o alegi

Înainte de toate, va trebui să cumperi miel doar de la producător­i autorizaţi, împreună cu avizul medicului veterinar. Apoi, alege unul care să nu fie mai mic de 10 kg sau 10-15 kg în viu, adică înainte de tăiere. Carnea mieilor mai tineri este foarte bogată în purine, cristale de acid uric care, pe lângă faptul că o fac greu digerabilă, se depun pe articulaţi­i și îngreuneaz­ă activitate­a rinichilor, putând conduce, în timp, în urma unui consum frecvent, la afecţiuni serioase. Oricât de gustoasă li s-ar părea, persoanele care suferă de gută ar trebui să evite carnea de miel, la fel toţi cei care suferă de afecţiuni ale rinichilor, bilei și ficatului.

Trucuri de preparare

Cel mai indicat este să gătești carnea de miel prin fierbere la foc mic. Când gătești ciorbă, pentru a nu se pierde din nutrienţi, așteaptă ca apa să dea în clocot și abia apoi introdu carnea în ea. În situaţia în care urmărești s-o servești ca friptură, pentru a o frăgezi și a o face mai ușor digerabilă, ţine-o înainte de preparare timp de 24 de ore în baiţ. Poţi marina carnea în ulei de măsline și mirodenii (rozmarin, cimbru, salvie, piper, chimen), pentru a-i conferi o aromă deosebită.

Garnituri potrivite

Pentru a evita problemele digestive, asortează friptura cu salate (salată verde, ceapă și usturoi verde, spanac, leurdă) sau legume gătite (broccoli, conopidă, ciuperci). Carnea de miel fiind o sursă excelentă de proteine, dar și de grăsimi, fibrele din legume sau verdeţuri o fac mai ușor digerabilă.

Deşi are o multitudin­e de proprietăţ­i binefăcăto­are, consumul cărnii de miel este supus restricţii­lor. Asta înseamnă: nu prea des, nu mai mult de 100 de grame la o masă şi neapărat să fie gătită sănătos.

 ??  ?? Cu cât mielul sau iedul este mai mic (sub 9 kilograme), cu atât carnea lui este mai indigestă.
Cu cât mielul sau iedul este mai mic (sub 9 kilograme), cu atât carnea lui este mai indigestă.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania