Sanatatea de Azi

3 flori pe care să le ai în casă de Paște

Cu siguranţă îţi pregătești casa de sărbătoare, curăţând-o, împrospătâ­nd-o. Pe lângă coșuleţul cu ouă colorate, principalu­l element de decor, florile contribuie din plin la crearea unei atmosfere deosebite.

-

u știi ce să alegi din multitudin­ea de flori cu care te întâmpină primăvara? Toate înveselesc orice încăpere și te înviorează, dar noi venim cu câteva sugestii tare potrivite Învierii.

Crinii albi, „trâmbiţa lui Dumnezeu“

Potrivit unei legende creștine, se spune că în Joia Mare, când Hristos se afla în Grădina Ghetsemani, toate florile, cu excepţia crinului, și-au plecat capetele de durere, ca ecou la încercăril­e prin care trecea Iisus. În final, văzând smerenia și jertfa lui Hristos, crinul și-a plecat și el capul și o face aidoma și în ziua de astăzi. Culoarea albă a crinului simbolizea­ză puritatea lui Hristos și bucuria învierii, iar forma, trompeta Arhanghelu­lui Gavriil, vestește renașterea la o viaţă nouă.

Narcisele, clopoţei din Grădina Ghetsemani

În multe ţări din Europa, narcisa, una dintre cele mai populare flori ale primăverii, simbolizea­ză renașterea și învierea. Potrivit unei vechi legende, se spune că narcisele au fost primele flori care au înflorit în Grădina Ghetsemani la Învierea lui Hristos. Tot ele au înflorit și în ziua la sfârșitul căreia a avut loc ultima cină a lui Hristos cu apostolii săi. Acesta este motivul pentru care în multe ţări europene narcisele sunt considerat­e flori pascale, fiind neapărat prezente nu doar în curţile oamenilor, ci și în casele lor în perioada acestei mari sărbători.

Cactusul Paștelui

Adus pe meleaguril­e noastre din pădurile din sudul Braziliei, Cactusul de Paște (Rhipsalido­psis), un cactus din grupul celor cu frunze, înflorește și el în perioada sărbătorii pascale. La prima vedere ar putea fi confundat cu Cactusul Crăciunulu­i, Crăciuniţa cum îi spunem de obicei, deși sunt două specii diferite. Cactusul Paștelui are florile ca niște clopoţei, formate din multe petale ascuţite. Florile, albe, roșii, portocalii sau roz, apar o dată pe an, în aprilie, de unde și denumirea de Cactusul Paștelui.

Îţi dorim să te bucuri de sărbătoare, să ai lumină în casă, în gânduri şi în suflet. Paşte Fericit!

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania