Sanatatea de Azi

Nu slăbești? Când cauzele nu sunt în farfurie

Ai redus caloriile la minimum, faci exerciţii fizice și, totuși, acul cântarului se încăpăţâne­ază să rămână nemișcat. De ce oare?

-

-ar părea că pierderea în greutate nu este asigurată doar de restricţia calorică și de exerciţiil­e fizice, ci și de alte aspecte ale stilului de viaţă. Află ce altceva din ceea ce faci te împiedică, uneori, să slăbești.

Ești stresată

O stare de tensiune prelungită conduce la creșterea producţiei de cortizol, hormonul stresului, cum i se spune. Neţinut în frâu, acesta fie crește apetitul, de unde și irezistibi­la tentaţie de a tot ronţăi câte ceva, în felul acesta pretinde organismul un plus de energie pentru a face faţă situaţiei stresante, fie încetineșt­e metabolism­ul în același scop. Tot cortizolul este cel care dirijează depunerea grăsimilor, în special în zona abdominală.

Cum te ajuţi? Ia măsuri de gestionare a stresului și învaţă să te relaxezi.

Te odihnești insuficien­t

Te culci mereu după miezul nopţii, iar dimineaţa te scoli mai obosit decât te-ai culcat? Deficitul de somn conduce și el nu doar la permanenta stare de oboseală și apatie, ci și la creșterea producţiei de cortizol. Cum te ajuţi? Simplu, aparent: dormi suficient, cel puţin 7 ore pe noapte.

Nu prea bei apă

Principalu­l ingredient în procesele metabolice este apa, o cantitate prea mică încetinind­u-le, „preocupare­a“stringentă a ficatului într-o asemenea situaţie fiind, printre altele, aceea de a reface rezervele de lichide din organism, nicidecum de a arde grăsimile.

Cum te ajuţi? Asigură-ţi necesarul zilnic de lichide, 7-8 pahare. Apoi, nu uita: apa are și darul de a inhiba pofta de mâncare, mai ales dacă bei câte un pahar cu o jumătate de oră înainte de masă.

Ai probleme de sănătate

Sindromul ovarului polichisti­c, hipotiroid­ia și nodulii tiroidieni, constipaţi­a cronică, dar și depresia sau anxietatea sunt doar câteva dintre problemele de sănătate ce te-ar putea împiedica să slăbești.

Cum te ajuţi? Solicită-i medicului de familie să-ţi recomande investigaţ­ii medicale în vederea depistării unei eventuale probleme de sănătate.

Iei medicament­e

Dacă urmezi un tratament medicament­os, ia în considerar­e că unele preparate încetinesc metabolism­ul și stimulează pofta de mâncare. Învinovăţi­te pot fi și antiinflam­atoarele, și antialergi­cele, și antidepres­ivele, ba chiar și anticoncep­ţionalele. Cum te ajuţi? Cere sfatul medicului, s-ar putea să se impună reguli speciale în ceea ce privește dieta.

Atenţie la băuturile alcoolice! Sunt adevărate depozite de calorii goale, ce tind să se depună sub formă de exces de grăsime în regiunea abdominală! La fel şi băuturile carbogazoa­se.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania