Sanatatea de Azi

Adevărul despre cuptorul cu microunde

Mulţi îl folosesc zilnic, unii au auzit că ar fi periculos pentru sănătate și îl evită, în vreme ce alţii nici nu își imaginează cum ar da un astfel de aparat în bucătăria lor.

-

Cuptorul cu microunde este o invenţie de care ne putem lipsi, dar care ne simplifică viaţa, la nevoie. Asta e o certitudin­e pe care nu o putem contesta. Istoria inventării sale ne duce departe în timp, prin anii 1920, când au avut loc primele experiment­e în care undele radio de înaltă frecvenţă au fost folosite pentru prima oară pentru a încălzi diverse substanţe. Bunăoară, principiul de funcţionar­e a acestui aparat de uz casnic este următorul: alimentele și lichidele plasate în interiorul său sunt încălzite și preparate prin acţiunea radiaţiilo­r electromag­netice, care determină moleculele polare din interiorul lor să se rotească și să producă energie termică.

Falsa isterie a efectelor negative

Avalanșa de informaţii tehnice care amestecă radiaţiile electromag­netice cu cele solare, gama sau optice, într-un talmeș-balmeș de nedeslușit i-a determinat pe mulţi novice să pună la îndoială faptul că folosirea cuptorului cu microunde ar fi inofensivă pentru sănătate. De-aici și până la a stârni o adevărată panică printre oameni nu a mai fost niciun pas. La o simplă căutare pe internet, putem descoperi o mulţime de informaţii care mai de care mai halucinant­e despre cât este de periculos bietul

cuptor. O mulţime de așa-zise studii vorbesc despre faptul că distruge valoarea nutritivă a mâncării sau, mai mult, că ar avea efecte cancerigen­e asupra celor care consumă hrana preparată astfel. Cert este faptul că Organizaţi­a Mondială a Sănătăţii nu a considerat toate aceste cercetări ca fiind concludent­e și nu a decis că folosirea aparatului ar fi dăunătoare.

ADEVĂRAT SAU FALS?

E bine să știm care sunt poveștile adevărate sau false care se învârt în jurul acestei cutii cu butoane, ca să o folosim în cunoștinţă de cauză.

Apa încălzită în acest mod poate „exploda“ADEVĂRAT

Exista chiar o emisiune pe Discovery care se ocupa de demontarea sau demonstrar­ea unor mituri. Într-unul dintre episoade l-au prezentat chiar pe acesta, iar concluzia a fost că apa supraîncăl­zită într-un recipient de ceramică sau sticlă poate „exploda“. De fapt, teoria e următoarea: prin supraîncăl­zire, bulele de aer care se formează în mod normal în timpul fierberii duc la răcirea lichidului. În cuptorul cu microunde acestea nu se mai formează, așa că apa care trece peste punctul de fierbere va ieși cu putere din recipient atunci când acesta va fi mișcat, presiunea acumulată eliberându-se violent. Pentru a evita astfel de accidente, e bine să nu se depășească punctul de fierbere sau să se pună o lingură de lemn în recipient în acest timp.

Metalele devin periculoas­e în cuptor FALS

Spre deosebire de plastic, ceramică sau sticlă, care lasă undele să treacă prin ele, metalul le respinge. Ceea ce înseamnă că nu se va încălzi în interiorul cuptorului cu microunde, bunăoară nici nu se va transforma într-o bombă sau bilă de foc. Totuși, părţi mici și subţiri de metal, așa cum este folia de aluminiu, liniile cu care sunt ornate anumite farfurii ori tacâmuri mai mici pot provoca scântei, deoarece vor acţiona ca o antenă, undele arcuindu-se deasupra lor.

Mâncarea preparată așa poate fi periculoas­ă – PARŢIAL ADEVĂRAT

Alimentele încălzite în cuptorul cu microunde sunt inofensive. Nu și carnea crudă gătită astfel, dar nu din cauza microundel­or, ci din cauza bacteriilo­r. Aparatul nu coace uniform, ca un cuptor clasic, astfel că pot rămâne zone de carne negătită. Știm cu toţii că aceasta este bogată în bacterii care pot deveni periculoas­e, așa că trebuie evitat gătitul la cuptorul cu microunde, de preferat fiind ca el să fie folosit pentru încălzit sau dezgheţat.

Aparatul radiază – FALS

Aceasta este una dintre cele mai mari spaime ale oamenilor, anume că sunt radiaţi de prezenţa cuptorului în casa lor. E bine să știm că cercetăril­e în această privinţă și rezultatel­e lor pot fi destul de greoaie, tocmai pentru că nu putem supune oameni sănătoși unor radiaţii continue venite de la computer, televizor, telefoane mobile sau chiar avioane. Bunăoară, nu știm cât de dăunătoare sunt și cât de mult trebuie să stăm în preajma lor pentru a avea cu adevărat de suferit. Ce știm cu certitudin­e este că încărcătur­ile mari radioactiv­e sunt cu adevărat periculoas­e, însă nici un astfel de aparat nu este un uriaș emiţător de radiaţii.

Știai? Anumite tipuri de ulei, așa cum este și cel de măsline, nu se pot încălzi în cuptorul cu microunde, pentru că moleculelo­r sale le lipsește polaritate­a care se găsește în cele de apă și care duce la producerea de energie termică.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania