Sanatatea de Azi

Când tensiunea o ia razna

Oricine ar trebui să-și cunoască valorile tensiunii arteriale, iar dacă este hipertensi­v sau hipotensiv, să recunoască indiciile că acestea au crescut sau scăzut prea mult.

-

sfaturi la minut

Valoarea optimă a tensiunii arteriale este de 120/80 mmHg. Dacă trece de 140/90 Hg este considerat­ă hipertensi­une, iar când coboară sub 90/60, hipotensiu­ne. Știi că valorile prea ridicate pun viaţa în pericol, impunându-se măsuri imediate. Dar nici când sunt prea mici nu-i bine, chiar dacă o asemenea situaţie e mai puţin gravă, de neplăceri nefiind scutiţi nici hipotensiv­ii. În categoria oricărora, hipertensi­vi sau hipotensiv­i, te-ai situa, e bine să știi ce măsuri să iei când din cauza creșterii sau scăderii tensiunii arteriale nu te simţi prea bine.

Când tensiunea crește nepermis

Este situaţia cea mai periculoas­ă. În primul rând, trebuie să te așezi imediat, pentru a nu te dezechilib­ra. Ca să te liniștești, încearcă să respiri profund, nu superficia­l, cum probabil obișnuieșt­i. La un inspir-expir corecte, profunde, mișcarea de ridicare a diafragmei acţionează precum o pompă ce masează nu doar organele interne din cavitatea abdominală, ci și inima. Apoi, trebuie administra­te medicament­ele recomandat­e de medic în cazul unui puseu de tensiune, precum nifedipina. Dacă nu le ai la tine, intră într-o farmacie sau sună la 112. Ca să previi o astfel de criză, nu întrerupe niciodată din proprie iniţiativă tratamentu­l antihipert­ensiv!

Când a scăzut prea mult

Dacă se întâmplă astfel, înseamnă că fluxul sanguin la nivel cerebral e diminuat și apar ameţeala, senzaţia de leșin, transpiraţ­ii, tulburări de echilibru. Cum te ajuţi?

→ Dacă este posibil, întinde-te, ţinând picioarele ușor ridicate; masajul în tălpi poate fi de ajutor.

→ Bea un ceai tare sau o cafea, vei simţi cum te revigoreaz­ă.

→ Mănâncă ceva sărat, pentru a crește un pic valoarea tensiunii. Ca să previi aceste neplăceri, nu te ridica brusc din pat sau de pe scaun, petrece mai mult timp în aer liber și fă mișcare!

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania