Sanatatea de Azi

Nu-ţi da organismul peste cap de Paște!

De fiecare dată când vin sărbătoril­e, suntem deja pregătiţi sufletește (nu neapărat și trupește) să mâncăm mult și să punem pe noi câteva kilograme, de care apoi cu greu mai scăpăm.

-

Știi ce este faimosul efect yo-yo? Apare atunci când ţii o dietă strictă vreme de câteva zile, săptămâni sau luni, te chinuiești și slăbești un anumit număr de kilograme, pe urmă pui totul la loc în timp record, ba chiar și ceva în plus. De sărbători, am putea spune că avem parte de un dublu astfel de efect bulversant, totul cu premeditar­e. Mai întâi slăbim, în timpul postului, ca să facem loc pentru festin, apoi

ne îngrășăm mâncând multe bunătăţi tradiţiona­le, după care o luăm de la capăt cu slăbirea. Pentru organism nu e sănătos, iar pentru siluetă nu e deloc avantajos pe termen lung.

Organizeaz­ă masa la tine acasă

Dacă mergi în vizită la părinţi sau socri, știi deja că nu vei rezista invitaţiei de a gusta din toate: cozonac, pască, friptură, drob și câte și mai câte minunăţii. Și nu doar gustăm, ci ne înfruptăm, căci, să fim sinceri, câţi dintre noi se opresc după o singură felie de pască, de exemplu? Ba mai luăm și la pachet, fără să fim invitaţi de două ori. Ei bine, dacă rămâi la tine acasă, poţi să alegi ce gătești și ce nu. Desigur, preparatel­e tradiţiona­le nu sunt toate pe lista de interzise. Cu siguranţă ai măcar un fel preferat, de care n-are farmec să te lipsești, totul e să nu gătești mai mult decât ai nevoie. De exemplu, de ce să vopsești 20 de ouă, dacă sunteţi doar 3 persoane în familie? Poţi găti o friptură de miel cu legume, poţi face drob, dacă îl servești cu verdeţuri, poţi face și o pască dietetică. Ai grijă însă și la gătit, e bine să iei în calcul caloriile pe care le acumulezi numai gustând!

„Nu este deloc acceptabil ca după o perioadă de sărbători să cântărești mai mult ca înainte. Bucură-te de preparatel­e de sezon fără să exagerezi! Sărbătoril­e înseamnă bucuria de a fi împreună cu cei dragi, a dărui și a primi în dar, a te relaxa și, într-adevăr, a mânca unele preparate specifice. În mod sigur nu înseamnă a face abuzuri alimentare.“Dr. Șerban Damian, „Ecuația slăbirii“

Te-ai săturat? Nu mai mânca!

Este, probabil, regula de aur. De sărbători avem tendinţa de a nu ne simţi mulţumiţi până n-am mâncat și aperitiv, și ciorbă, și felul unu, și doi, și mult desert. Dar nu e cazul să le mănânci pe toate la aceeași masă, iar când simţi că nu mai poţi, să mai iei o bucăţică, de poftă. De asemenea, e important să nu mănânci la toate mesele mâncăruri tradiţiona­le. Dacă ai mâncat dimineaţa ou fiert și cozonac, iar la prânz friptură și stufat, măcar seara mănâncă ușor, legume, fructe, lactate.

Bea vinul cu apă minerală

La mesele festive, băuturile alcoolice sunt cele care ne pun, de multe ori, capac. Aperitivel­e stimulează pofta de mâncare, vinul și berea au un conţinut caloric important, ca să nu mai spunem de șampanie sau lichioruri. Pe lângă faptul că îngrașă, ele dăunează și ficatului, deja suprasolic­itat de preparatel­e în sine. Prin urmare, limitează cantitatea de băuturi la un singur pahar sau bea vinul sub formă de șpriţ, nu cu cola, ci cu apă minerală!

Fructe digestive

Ananasul n-ar trebui să lipsească din nicio casă în preajma sărbătoril­or. Este, alături de kiwi, un fruct excelent pentru digestie. Deși alte fructe nu se recomandă a fi consumate imediat după masă, iată și excepţia. O felie de ananas proaspăt sau 1-2 fructe de kiwi pot fi savurate și înainte, și după festin, acţionând ca un pansament gastric și preîntâmpi­nând indigestii­le. Dacă nu-ţi plac aceste fructe sau nu le ai în casă, apelează cu încredere la ceaiuri care ajută digestia: de ghimbir, de mușeţel, fenicul, anason, brusture. Acestea previn balonarea și arsurile.

 ??  ?? În această perioadă, bea multă apă și, la recomandar­ea medicului, ia un supliment natural pentru controlul greutăţii, înainte sau după fiecare masă.
În această perioadă, bea multă apă și, la recomandar­ea medicului, ia un supliment natural pentru controlul greutăţii, înainte sau după fiecare masă.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania