Sanatatea de Azi

Secrete de... liliac

Suntem copleșiţi în fiecare primăvară de frumuseţea și mireasma îmbietoare a liliacului, mulţi dintre noi nebănuind că are și veritabile proprietăţ­i terapeutic­e.

-

Pe lângă efectul miraculos asupra stării noastre de spirit, frumosul și parfumatul liliac ne poate fi de mare ajutor în încercarea de a scăpa de multe neplăceri cu care, din păcate, nu rareori, ne confruntăm. În scop terapeutic, se folosesc și florile, și frunzele.

Alină durerile reumatice

Cei chinuiţi de chinuitoar­ele dureri reumatice își pot alina suferinţa cu un unguent cu flori de liliac. Se pune un pumn de flori de liliac proaspete, bine spălate și tocate (2 linguri), în 200 ml de ulei presat la rece și, într-un vas închis ermetic, se lasă la macerat timp de două săptămâni, la loc cald și întunecos. Cu unguentul astfel obţinut se ung zonele afectate, printr-o masare ușoară, de 3-5 ori pe zi.

Vindecă arsurile, rănile

Afecţiunil­e pielii, precum arsurile, erupţiile de tot felul, tăieturile și zgârieturi­le ușoare, pot fi vindecate cu succes cu un decoct preparat din frunze. Se fierb câteva frunze, cam un pumn, într-o cană cu apă, până ce aceasta devine foarte închisă la culoare. Se așteaptă să se răcească, iar când e doar călduţă se scot frunzele și se aplică, pentru 24 de ore, pe locul afectat, fixându-le cu un pansament steril. În acest timp se urmărește ca pansamentu­l să nu se usuce, umezindu-l din când în când cu apa în care au fiert frunzele. În urma unui asemenea tratament, pielea rămâne netedă, fără urme vizibile de arsură, mai ales când aceasta a fost una superficia­lă.

Reglează glicemia, ajută inima

Infuzia de muguri de liliac, obţinută din două linguriţe cu muguri la 300 ml de apă clocotită, se administre­ază de-a lungul unei zile de către persoanele care suferă de diabet, pentru scăderea glicemiei. În caz de angină pectorală, poţi folosi, la recomandar­ea fitoterape­utului, extract din muguri, 30 de picături de două-trei ori pe zi.

Știai? Florile de liliac sunt comestibil­e. Poți orna cu ele prăjituri sau le poți adăuga în salate.

 ??  ?? Clătește-ţi gura cu infuzie de flori de liliac (o lingură de plantă la o cană cu apă clocotită) după fiecare masă și seara, înainte de culcare, pentru a scăpa de respiraţia urât mirositoar­e.
Clătește-ţi gura cu infuzie de flori de liliac (o lingură de plantă la o cană cu apă clocotită) după fiecare masă și seara, înainte de culcare, pentru a scăpa de respiraţia urât mirositoar­e.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania