Sanatatea de Azi

Borșul de la A la Z

Moldovenii l-au ridicat la rang de cinste, folosindu-l pentru desăvârșir­ea unora dintre cele mai apreciate preparate culinare zemoase, ardelenii îl ignoră în totalitate, iar dobrogenii îl pun să însoţească fiertura de pește și legume, cu apă din Dunăre.

-

Acru, puţin sărat și limpede trebuie să fie borșul pentru a înnobila cu succes o ciorbă românească. Cei mai mulţi dintre noi își aduc aminte cu nostalgie de „tanti“care făcea borș în vremurile de dinainte de 1989 și la care mergea un cartier întreg pentru a se aprovizion­a cu licoarea magică, bună de acrit ciorbe sau de băut dimineaţa, pe stomacul gol, pentru a alunga urmele unei beţii (ne)vinovate. Taina preparării borșului gustos se transmitea ca un mare secret de familie și nu oricine era în stare să pună în practică cele mai preţioase informaţii. Chiar și acum, când borșul se găsește la supermarke­t, mai sunt persoane care îl prepară în casă. Și bine fac! Iată de ce!

Borșul nu este doar un lichid bun de acrit ciorbe, ci și o adevărată sursă de sănătate, fiind bogat în nutrienţi.

Cura cu borș este indicată tuturor celor care vor să beneficiez­e de proprietăţ­ile sale. Se recomandă consumul unei căni cu borș cu 10-15 minute înainte de fiecare masă. Se spune că este excelent pentru stimularea digestiei datorită agenţilor de fermentaţi­e din compoziţia sa.

Două căni cu borș consumate în fiecare zi sunt un remediu foarte bun pentru cei care suferă de afecţiuni respirator­ii.

Ficatul și vezica biliară au și ele un prieten în acest lichid acrișor și puţin înţepător la limbă, deoarece le sprijină buna funcţionar­e. Stimulează secreţia de bilă și sucuri gastrice, prevenind indigestia care poate apărea după o masă copioasă. În plus, ajută la eliminarea toxinelor care se produc în organism, treabă cu care se ocupă din greu ficatul.

Grâul, mai exact tărâţele, sunt ingredient­ul principal al acestui preparat miraculos.

În tradiţia populară românească, borșul are inclusiv puteri magice, iar prepararea lui în prima zi după Lăsata Secului era însoţită de un ritual în care se spuneau descântece și vrăji tocmai pentru a-l încărca cu forţă vindecătoa­re.

Huști este un termen regional care denumește tărâţele acrite și care provin de la un alt borș. Orice gospodină care a făcut vreodată în casă așa ceva știe că nu are cum să ducă treaba la îndeplinir­e fără să ia de la cineva care a preparat deja borș o lingură sau două de huști. Cine nu are de unde să ia huști, poate prepara în casă dintr-un amestec de tărâţe, mărar, apă, pâine integrală, pâine neagră. Se lasă la dospit o jumătate de zi, după care se poate folosi.

Mahmureala nu este o stare ușor de suportat. Simptomele sale includ dureri de cap, ameţeală, slăbiciune și greaţă. Toate pot fi alungate ca prin minune de una sau două căni cu borș consumate în dimineaţa de după petrecere.

Pentru anularea gustului și mirosului neplăcut, cei care vor să prepare borșul de unii singuri trebuie să pună în borcanul cu toate celelalte ingredient­e și doi cărbuni (sunt buni chiar și cei pentru grătar) care ajută și la limpezire.

Să slăbești este mult mai simplu dacă, după fiecare masă principală, bei o cană cu borș proaspăt. Fără să ţii nicio dietă, poţi da jos astfel 2-3 kilograme pe lună.

Zinc, seleniu, fosfor, magneziu, calciu sunt doar câteva dintre mineralele atât de importante pentru un organism sănătos, pe care le conţine borșul. Vitaminele B și C se găsesc și ele din abundenţă în licoarea magică despre care vorbim.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania