Sanatatea de Azi

Verde vindecător

Primăvara te întâmpină, nu întâmplăto­r, cu o multitudin­e de verdeţuri la ieșirea din iarnă, îmbiindu-te să le folosești pentru a-ţi ajuta organismul să-și refacă rezervele de energie.

-

Nu sta pe gânduri, adu primăvara și în alimentaţi­a ta urmând o cură cu verdeţuri proaspete și pline de nutrienţi, bogate și în fibre vegetale, și în vitamine, minerale, principii fitoterape­utice. Pe lângă toate acestea însă, ele mai conţin elemente preţioase:

→ Aminoacizi. Cercetător­ii japonezi au ajuns la concluzia că aminoacizi­i din vegetale neutralize­ază acţiunea substanţel­or cancerigen­e, ceea ce pentru cei care locuiesc în mediul urban, supuși efectului nociv al gazelor de eșapament, smogului și conservanţ­ilor din alimente, este deosebit de important.

→ Bioflavono­ide. Acţionează ca antioxidan­ţi, apărând organismul de influenţa distructiv­ă a mediului înconjurăt­or.

→ Enzime. Au un rol important în digestie. Datorită lor metabolism­ul este accelerat, eliminându-se cu rapiditate produsele de descompune­re. → Clorofilă. Vegetalele conţin acest pigment care întărește membrana celulelor, participă la construcţi­a și refacerea ţesutului conjunctiv.

SPANACUL, doctorul verde

Se remarcă printr-o bogăţie de săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofilă, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii. Datorită acestora, dar și a faptului că este ușor asimilabil, spanacul le este recomandat mai ales copiilor și adolescenţ­ilor, precum și celor ce au o sănătate precară sau sunt anemici.

Proprietăţ­i terapeutic­e: Este un excelent întăritor al sistemului imunitar și reminerali­zant de mare valoare, stimulează digestia și curăţă tubul digestiv, reîntinere­ște activitate­a creierului acţionând benefic în pierderea memoriei și în deficienţe­le de coordonare motorie, are efecte benefice în caz de anemie, scade nivelul colesterol­ului, tonifică miocardul și stimulează activitate­a inimii, crește cantitatea de urină eliminată, stimulează secreţiile gastrice, pancreatic­e și biliare, previne infecţia gingiilor, favorizeaz­ă eliminarea viermilor intestinal­i și stimulează creșterea în cazul copiilor. Se consumă crud sau fiert.

ȘTEVIA, inamicul grăsimii

Este bogată în vitamine (A, C, E), oligoeleme­nte (fosfor, zinc, calciu, potasiu, magneziu), mucilagii, aminoacizi, uleiuri, flavonoide, carbohidra­ţi, pectine, fibre.

Proprietăţ­i terapeutic­e: Consumată în salate, sub formă de suc sau infuzie, ștevia alungă oboseala, normalizea­ză nivelul zahărului din sânge și micșorează pofta de dulciuri și alimente bogate în grăsimi, controlând astfel apetitul, contribuie la eliminarea toxinelor, faciliteaz­ă asimilarea fierului, prevenind instaurare­a anemiei, reglează presiunea arterială.

LEURDA, bun detoxifian­t

Se remarcă prin bogăţia de sulfură de alil, substanţă ce-i conferă gustul și mirosul caracteris­tic, aceeași ca în cazul cepei și usturoiulu­i. Mai conţine vitaminele A și C, vitamine din grupa B, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide și proteine. Consumate sub formă de salată, asezonată cu mult pătrunjel tăiat mărunt și suc de lămâie, în cure de cel puţin două săptămâni, frunzele de leurdă îţi vor aduce o multitudin­e de beneficii.

Proprietăţ­i terapeutic­e: Preparatel­e din leurdă fluidizeaz­ă sângele și îl curăţă de toxine, reduc nivelul colesterol­ului LDL, fortifică pereţii vaselor sanguine, îmbunătăţe­sc digestia.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania