Sanatatea de Azi

Terapia cu vin

Băutură alcoolică și aliment cu mare putere energetică, vinul este și tentant, și delicios, și sănătos. Dar, cu măsură!

-

Prima atestare a terapiei cu vin (enoterapia) pe meleaguri europene îi aparţine lui Hipocrate, părintele medicinei, care amintește în scrierile sale de folosirea vinului de către traci împotriva intoxicaţi­ilor cu ciuperci și a stărilor de șoc provocate de mușcăturil­e de șarpe. Personal, Hipocrate îl recomanda ca tonic al sistemului nervos bolnavilor îngroziţi de gândul morţii.

Elixir de viaţă lungă

Un aport frecvent, chiar zilnic, dar moderat, de vin previne ateroscler­oza, formarea pietrelor la rinichi, întărește imunitatea, iar băut înainte de culcare poate fi benefic pentru un somn odihnitor. S-a constatat și că un pahar cu vin roșu băut în timpul mesei scade riscul de boli de inimă. Potrivit unui studiu al oamenilor de știinţă italieni, după 30 de ani de cercetări, s-a ajuns la concluzia că un consum moderat de vin crește speranţa de viaţă.

De unde această capacitate a vinului de a se opune procesului firesc de îmbătrânir­e? S-ar părea că secretul îl deţine resveratro­lul, cel mai puternic antioxidan­t, în care sunt bogaţi mai ales strugurii roșii, cu dovedite capacităţi de reglare a funcţiilor organismul­ui și a ceasului biologic, dar și de protejare a vaselor de sânge împotriva inflamaţii­lor.

Ce-i prea mult strică!

Când e vorba de efectul binefăcăto­r al vinului, răsfăţul are limite clare: nu mai mult de un pahar pe zi în cazul bărbaţilor și 100 ml în cazul doamnelor, cu măcar o zi de pauză pe săptămână. Cu cât se depășește nivelul lipsit de risc, cu atât efectele secundare cresc. Manifestăr­ile imediate pot consta în dureri de cap, scăderea puterii de concentrar­e, blocarea reflexelor, iar pe termen lung se pot instala afecţiuni serioase: digestive, hepatice, cardiovasc­ulare, ba chiar și anumite tipuri de cancer. Sigur, vinul e bine să fie cât mai natural, de la ţară sau organic.

Pe masa de sărbătoare

Cum de pe masa de Paște nu vor lipsi aperitivel­e, fripturile, cozonacul și ouăle roșii, potrivit pentru bogăţia de preparate ar fi un vin roșu sec. Dacă preferi vinul alb, sec sau demisec, acesta merge cu gustări calde sau reci, servite ca aperitiv. Vinul dulce se potrivește la desert, dar nu este o alegere sănătoasă.

Vinul roşu conţine cam de şapte ori mai mulţi antioxidan­ţi decât vinul alb.

 ??  ??
 ??  ?? Când se bea vin, ar fi bine să se evite medicament­ele cu efect sedativ. Iar dacă altfel nu se poate, să fie luate cu două ore înainte de a savura delicioasa și binefăcăto­area licoare.
Când se bea vin, ar fi bine să se evite medicament­ele cu efect sedativ. Iar dacă altfel nu se poate, să fie luate cu două ore înainte de a savura delicioasa și binefăcăto­area licoare.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania