Sanatatea de Azi

Plante aromatice pe care le poţi crește acasă

Deși e sezonul verdeţuril­or și al ierburilor proaspete, care se găsesc în orice piaţă, câteva poţi crește chiar tu, pentru a le avea la îndemână tot timpul anului.

-

Niște ghivece, o mână de seminţe, pungi cu pământ, un pic de răbdare și treaba e ca și rezolvată. Apoi, le vei putea folosi la gătit, îţi vor împrospăta aerul din casă și îţi vor încânta privirea cu verdele lor crud.

Pătrunjel

Seminţele de pătrunjel, pe care le poţi cumpăra de la orice magazin de specialita­te, vor germina în doar o săptămână din momentul în care le plantezi în pământ, într-un ghiveci cu găuri de scurgere, udându-le bine. Așază ghiveciul într-un loc luminos și călduros, pătrunjelu­lui îi place să fie răsfăţat de soare. Prima ciorbă asezonată cu frunzuliţe din producţie proprie sigur va fi cea mai gustoasă!

Cimbru

Știai că cimbrul pe care îl folosești la diverse preparate îţi poate fi de ajutor dacă ai nevoie să te concentrez­i mai bine sau să scapi de o tuse nesuferită? Încă un motiv pentru a-i crea toate condiţiile să crească chiar în casa ta. Nu e o plantă pretenţioa­să, îi place și soarele, și umbra. Va trebui să-l uzi frecvent și să-i afânezi din când în când pământul cu o lopăţică.

Mentă

Cu siguranţă te va încânta cu mireasma ei proaspătă și cu efectul benefic asupra stomacului și nu numai. Ai nevoie de o rădăcină de mentă pe care să o plantezi într-un ghiveci încăpător, ca să aibă loc să-și întindă rămurelele, unele soiuri acaparând cu nesaţ spaţiul din jur. Nu aștepta ca pământul să se usuce, dar nici nu lăsa apa să băltească, iar vara, când e cald, ţine-o în aer liber, pe balcon.

Busuioc

E ceva mai pretenţios, mai ales în ceea ce privește temperatur­a mediului ambiant, la mai puţin de 10°C planta ofilindu-se. Folosește un ghiveci mare, căci de spaţiu va avea nevoie fiecare fir de busuioc. Apoi, ai grijă să nu uzi prea des planta și să nu-i inunzi frunzele. Busuiocul te ajută să alini durerile de cap și pe cele de stomac.

Rozmarin

Pe lângă faptul că va conferi un gust și o aromă deosebite mâncăruril­or și ceaiurilor, rozmarinul te va energiza și îţi va îmbunătăţi memoria. Pune seminţele într-un ghiveci înalt, din lut nesmălţuit, cel târziu la sfârșitul lui mai. Îi trebuie mult soare, așa că așază vasul într-un loc luminos și umezește din când în când pământul afânat, fără a-l îmbiba însă cu apă. Întrucât rozmarinul este un arbust, din când în când va trebui să-l tunzi, iar la baza ghiveciulu­i să pui nisip sau pietriș.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania