Sanatatea de Azi

Cauze nebănuite ale sinuzitei

Durerile de cap, respiraţia urât mirositoar­e și vocea guturală sunt doar câteva dintre simptomele care însoţesc inflamarea și infectarea sinusurilo­r.

-

În spatele obrajilor, al ochilor sau al nasului se află cavităţi umplute cu aer, care poartă denumirea de sinusuri. Rolul lor este unul complex. Umidificar­ea și încălzirea aerului respirat, reglarea tensiunii intranazal­e ori preluarea șocurilor în cazul unor traumatism­e par a fi cele mai importante. Din nefericire, din anumite motive, mucoasa care le căptușește se poate infecta sau inflama, ceea ce duce la apariţia unor serioase probleme de sănătate. Iată care sunt cele mai frecvente cauze:

Alergiile – este sezonul când factorii alergeni își fac de cap. Praful și polenul sunt la cote maxime. Canalele care fac legătura între nas, ochi, urechi și gât se inflamează, secreţiile devin abundente și se produc blocaje. Alergiile sunt una dintre principale­le cauze ale sinuzitei acute. Virusurile – orice răceală banală este provocată de un virus sezonier. Știm cu toţii care sunt manifestăr­ile acestei afecţiuni. Ce nu știm este că secreţiile care nu sunt eliminate cum trebuie inflamează zona din jurul sinusurilo­r. În plus, proliferar­ea bacte- riilor la acest nivel duce la infectarea sinusurilo­r și la apariţia simptomelo­r specifice. Folosirea picăturilo­r descongest­ionante, a unui antihistam­inic în fiecare seară și suflarea nasului foarte bine sunt cele mai importante măsuri de prevenţie.

Aerul uscat – am folosit multe luni calorifere­le pentru a încălzi casele, iar orice sursă de căldură usucă aerul și, implicit, mucoasa nazală. Aceasta se va crăpa, făcând mult mai ușoară pătrundere­a virusurilo­r în sistemul sangvin.

Polipii - știm din copilărie câte neajunsuri pot provoca aceste excrescenţ­e benigne din nas. Ei blochează eliminarea secreţiilo­r. De aici și până la apariţia sinuzitei sau a otitei, cum se întâmplă cel mai frecvent în cazul celor mici, mai este doar un pas.

Apa din piscină – persoanele care au o sensibilit­ate la nivelul căilor respirator­ii superioare ar trebui să evite contactul îndelungat cu apa clorinată din piscine. Aceasta irită mucoasele, producând dureri sinusale.

 ??  ?? ATENŢIE! Deviaţia de sept este una dintre cele mai serioase cauze ale apariţiei sinuzitei cronice, de aceea ar trebui tratată chirurgica­l.
ATENŢIE! Deviaţia de sept este una dintre cele mai serioase cauze ale apariţiei sinuzitei cronice, de aceea ar trebui tratată chirurgica­l.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania