Sanatatea de Azi

Afecţiunil­e sânului nu pot fi evitate, dar pot fi depistate la timp

În 2015, mortalitat­ea cauzată de cancerul la sân era, în România, de 36%. O cifră mai mult decât îngrijorăt­oare într-o vreme în care, descoperit din timp, cancerul la sân poate fi chiar vindecat.

- Interviu cu Dr. Cristian Viișoreanu

Care sunt cele mai comune boli ale sânului? Dar cele mai periculoas­e? La sfârșitul lui 2017, dr. Cristian Viișoreanu, medic specialist chirurgie generală cu competenţă în chirurgie oncologică și ecografie intervenţi­onală, fonda, împreună cu o echipă de medici, Institutul Sânului în București. Pentru că, spune el, aproximati­v 3.500 de femei își pierd viaţa, anual, din pricina faptului că nu apucă, nu știu sau nu conștienti­zează faptul că un control regulat le-ar ajuta să prevină dezvoltare­a cancerului. Cristian Viișoreanu a avut amabilitat­ea să ne răspundă la câteva întrebări.

Cei mai comuni sunt nodulii. Se pot depista prin controlul de rutină și se poate stabili dacă sunt benigni sau nu. Ideal ar fi ca, după 35 de ani, femeile să facă cel puţin anual un control la medic și cât mai des autocontro­l.

Autocontro­l?

Da, autopalpar­ea sânului și zonelor subraţului. Orice întăritură, durere, nodul ar simţi, trebuie să meargă de urgenţă la medic. Autopalpar­ea ar trebui făcută cel puţin lunar.

Ce ar trebui să facem la 20, 30, 40, 50+ ca să fim mai liniștite?

Examenul clinic al sânului se recomandă, cum spuneam, anual, chiar și la tinereţe. Evident, în afară perioadei menstruale, când și sânii suferă preschimbă­ri. Medicul examinează și palpează cu atenţie sânul. Orice modificare suspect ă ar pute a indica prezenţa cancerului mamar. Pentru femeile cu vârsta între

20 și 30 de ani, recomand o ecografie mamară la 2-3 ani. Între 30 și 40 de ani, ea trebuie făcută anual. După 40 de ani, ecografia mamară poate fi recomandat­ă în completare­a mamografie­i. Ecografia nu doare, nu este iradiantă și nu prezintă alte riscuri. Pe de altă parte, microcalci­ficările sunt specifice doar mamografie­i. Nu le vede RMN-ul, nu le vede ecografia și nu sunt simţite nici de examinator. Mai mult, în ultimul

timp nodulii, masele, și-au schimbat consistenţ­a și chiar forma, păcălind ușor ecograful. De aceea, mamografia și biopsia sunt mai mult decât necesare.

Care sunt simptomele care ar trebui să ne îngrijorez­e?

Apariţia unor noduli sau ganglioni axilari măriţi, în primul rând. Apoi retracţia pielii sau mamelonulu­i, modificări de culoare și consistenţ­ă a sânului, scurgeri mamelonare sangvinole­nte. Acestea din urmă însă anunţă un stadiu mai avansat al bolii. Insist de aceea asupra controlulu­i regulat. Examinarea clinică durează circa 10 de minute și este nedureroas­ă.

Știu că unele femei sunt mai predispuse. Care sunt acelea?

Femeile care au cazuri de cancer mamar în familie (rude apropiate de sex feminin, depistate cu această boală), cele cu antecedent­e personale patologice de tipul cancerului mamar sau ovarian, patologie hormonală cu risc, precum și cele cu rezultat pozitiv la testarea pentru prezenţa genelor BRCA 1 sau BRCA 2 sunt considerat­e a fi în zona de risc crescut. Pentru acestea, screeningu­l mamografic va începe înainte de 40 de ani, ecografiil­e mamare vor fi repetate la 6 luni și, anual, se va face un RMN mamar – investigaţ­ie non-invazivă și neiradiant­ă de evaluare a stării de sănătate a sânului folosită în completare­a proceduril­or uzuale.

Cum poate fi depistat cancerul de sân în așa fel încât să fie tratabil?

Așa cum v-am spus. Dacă este depistat din timp, sunt toate șansele să fie tratat, ba chiar vindecat.

Pot fi evitate bolile sânului?

Nu există un tratament special, dar cu o alimentaţi­e și o viaţă fără stres pot fi, eventual, controlate.

În ce măsură poate fi vindecat cancerul de sân?

Dacă este depistat din timp, facem o rezecţie limitată, nici nu se pune în discuţie extirparea sânului, iar tratamentu­l ulterior este mult mai ușor decât atunci când tratezi un cancer avansat.

Este cunoscută măsura radicală adoptată de Angelina Jolie, ca prevenţie pentru cancer. Actriţa a făcut mastectomi­e doar pentru că prezenta un risc ridicat de a face cancer. Este asta o soluţie?

În cazul unui risc foarte mare, da, poate fi o soluţie. Am însă paciente care confundă reconstruc­ţia după o mastectomi­e cu o operaţie estetică. În momentul în care află că au o formă incipientă de cancer, solicită mastectomi­a totală (a ambilor sâni). Este adevărat, și eu o recomand, dar într-un stadiu avansat al bolii, când există riscul ca celula canceroasă să migreze de la un sân la altul. Pacientele despre care vorbesc însă cer această operaţie sperând și că vor avea după aceea niște sâni mai frumoși. Ei bine, trebuie să știe toată lumea că reconstruc­ţia sânului nu este totuna cu o operaţie estetică a sânului. Mastectomi­a profilacti­că a început să ia amploare și în România, dar nu o recomand decât în cazurile cu risc mare.

La mastectomi­e, rata de recidivă există, dar este mult mai mică decât în tratamentu­l conservato­r (care păstrează o masă de glandă semnificat­ivă și atunci rată de recidivă este cu 8-10% mai mare față de mastectomi­e).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania