Sanatatea de Azi

Pătrunjelu­l, benefic pentru frumuseţea ta

Nu-l folosi doar la gătit sau pentru a orna preparatel­e culinare. Dacă îl incluzi în ritualul tău de îngrijire și înfrumuseţ­are, vei avea doar de câștigat.

-

Vitamina A, numită și vitamina frumuseţii, conţinută din abundenţă de pătrunjel, face ca acesta să fie recomandat ca ingredient cosmetic. Oferă și alte componente preţioase: uleiuri eterice, substanţe biologic active, fitoncide, flavonoide, cu darul de a îmbunătăţi metabolism­ul la nivelul pielii, de a tonifica ţesuturile, de a albi tenul, de a preveni îmbătrânir­ea prematură. Iată, așadar, câteva beneficii.

Pistrui mai puţin vizibili

✹ Pisează frunzele într-o piuliţă și aplică pasta obţinută pe zonele cu pistrui sau pete maronii.

✹ Prepară o infuzie dintr-o legătură de frunze tăiate mărunt într-o cană cu apă clocotită, lasă vasul acoperit 20-30 de minute, după care strecoară lichidul și tamponează-ţi cu el în fiecare seară locurile cu probleme. La fel poţi proceda și cu sucul obţinut din frunze, urmând a-l îndepărta cu apă călduţă abia dimineaţa.

✹ Prepară, în fiecare zi, timp de o săptămână, un decoct dintr-o legătură de frunze la o jumătate de litru de apă, ţinând vasul pe foc 15 minute. Apoi lasă-l să se răcească, strecoară-l și tamponează-ţi, dimineaţa și seara, cu soluţia obţinută, zonele cu probleme.

Ten luminos

Se poate spune despre pătrunjel că este un ajutor imbatabil în cazul tenului tern. Fierbe, timp de 10 minute, un pumn de frunze proaspete de pătrunjel în 400 ml apă, strecoară lichidul și aplică-l călduţ pe faţa bine bine curăţată în prealabil. Repetă procedura dimineaţa și seara, câteva zile la rând.

Păr strălucito­r

Același decoct, preparat dintr-un pumn de frunze de pătrunjel proaspete și o jumătate de litru de apă îl poţi folosi pentru îngrijirea părului, masând cu el, după spălare, pielea capului. Pătrunjelu­l tonifică rădăcinile părului, stimulează creșterea firelor de păr, conferindu-le rezistenţă și strălucire. Pentru a stopa căderea părului, de mare ajutor pot fi seminţele de pătrunjel măcinate, adăugate în puţin ulei de măsline și folosite tot pentru masaj.

Ochi limpezi

Prepară un decoct din frunze de pătrunjel și apă plată, lasă-l să se răcească, după care aplică, pentru zece minute, pe pleoapele umflate comprese îmbibate în lichidul obţinut.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania