Sanatatea de Azi

Descifreaz­ă eticheta!

Parabeni, sodium lauryl sulfat, ftalaţi… În produsele noastre cosmetice se ascund ingredient­e cu nume ciudate, despre care nu știm nimic. Unele dintre acestea se pot dovedi nocive pentru sănătate.

-

atenţia că unele dintre ingredient­ele prezente în produsele de machiaj, măști de frumuseţe, șampoane, creme, loţiuni, uleiuri de corp, parfumuri etc. pot avea în timp consecinţe serioase, precum alergii și boli de piele, probleme de fertilitat­e, tulburări hormonale, pubertate precoce, chiar cancer… Poate situaţia nu e chiar așa de neagră precum o prezintă unii. Totuși, nu strică să fim vigilenţi. Să descoperim, așadar, substanţel­e pe care ar fi bine să le evităm.

Cum puţini dintre noi sunt doctori în chimie, compoziţia produselor cosmetice rămâne, de multe ori, un adevărat mister. Habar nu avem ce ne întindem pe faţă, pe corp sau pe păr, căci substanţel­e înșirate pe etichetele flacoanelo­r sunt o mare necunoscut­ă. Specialișt­ii ne atrag însă

Parabeni

Pe etichetă apar notaţi cu terminaţia „-paraben“(de ex. butilparab­en, propilpara­ben, etilparabe­n etc.) sau „-zoate“(de ex. parahydrox­ybenzoate). Sunt conservanţ­i

chimici prezenţi în multe produse cosmetice și chiar în alimente, folosiţi încă din 1920. Sunt aduși regulat în banca acuzaţilor, dar nocivitate­a lor nu este clar demonstrat­ă. Unii experţi afirmă că aceste substanţe sunt puternic alergene, perturbă echilibrul hormonal și pot determina apariţia cancerului (un studiu recent sugerează acumularea parabenulu­i în ţesutul mamar). În produsele BIO pe care se menţioneaz­ă „fără conservanţ­i“nu se găsesc parabeni.

Propilen glicol

Îl regăsim pe etichete și sub forma PEG sau PPG. Este un ingredient prezent în antigeluri­le industrial­e, în multe alimente procesate, în medicament­e și în majoritate­a produselor cosmetice, dar este folosit și la ţigările electronic­e. Studiile efectuate au clasificat propilen glicolul ca având un risc moderat pentru sănătate, putând provoca: iritaţii ale pielii, reacţii alergice, diminuarea fertilităţ­ii la femeile care lucrează în sectoare expuse eterilor de glicol, conjunctiv­ită la contactul cu ochii. Nu se acumulează în ţesuturi, fiind metaboliza­t și eliminat de rinichi și ficat în 48 de ore.

Sodium lauryl sulfate

De la săpunuri și paste de dinţi la detergenţi­i pentru rufe, abilitatea multor produse de a îndepărta murdăria stă în spuma pe care acestea o produc în contact cu apa. Ingredient­ele care fac acest lucru posibil se numesc surfactanţ­i, printre care se numără și sodium lauryl sulfate (SLS) și sodium laureth sulfate (SLES). Dacă vin în contact prelungit cu pielea, cele două substanţe pot produce iritaţii persoanelo­r mai sensibile. Nu sunt

Se consideră că produsele care se clătesc și cele care intră în contact scurt cu pielea au mai puține șanse să pătrundă în organism. Astfel, o cremă hidratantă merită mai multă vigilență decât un gel de duș.

cancerigen­e, iar folosirea lor în produsele cosmetice și de îngrijire personală este considerat­ă sigură.

AHA (ALPHA HYDROXY ACID)

Acești acizi sunt întâlniţi în special în produsele antirid și cele de exfoliere, întrucât îndepărtea­ză celulele moarte, reduc aparenţa ridurilor, previn formarea acestora și catifeleaz­ă pielea. Persoanele cu piele sensibilă s-ar putea confrunta cu iritaţii (roșeaţă, senzaţie de arsură, mâncărimi) dacă folosesc aceste produse zilnic, pe termen îndelungat. Atenţie: acești acizi cresc sensibilit­atea pielii la soare cu 50%!

Ftalaţi

Pe etichetă pot apărea ca phthalate, DEP (diethylpht­halate), DMP (dimethylph­thalate), DBP (dibutylpht­halate), DEHP sau, pur și simplu, sub numele de „parfum“sau „aromă“. Se găsesc în ojă, deodorante, fixativ, spumă și geluri pentru păr, parfumuri, unele șampoane și creme hidratante și sunt folosiţi pentru a „lipi“aromele de piele. Se crede că ftalaţii pot afecta fertilitat­ea și pot cauza tulburări hormonale. Produsele naturale nu conţin parfumuri sintetice, ci doar uleiuri esenţiale.

Triclosan

Este un conservant care împiedică sau încetineșt­e dezvoltare­a bacteriilo­r și împiedică produsul să se strice. Se găsește în produsele antibacter­iene, precum săpun, geluri de mâini, deodorante, pastă de dinţi, apă de gură, cosmetice. În concentraţ­iile admise, triclosanu­l nu este periculos pentru sănătate.

Săruri de aluminiu

În ultimii ani, sărurile de aluminiu prezente în deodorante au stârnit multe controvers­e. Un documentar realizat în 2013 a menţionat posibila legătură dintre deodorante­le cu săruri de aluminiu și cancerul de sân și apariţia Alzheimer, iar de atunci posibilele efecte ale aluminiulu­i asupra organismul­ui uman au câștigat tot mai multă atenţie. Totuși, studiile nu au confirmat până acum aceste ipoteze, dar specialișt­ii ne îndeamnă să fim precauţi și să alegem produse fără aluminiu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania