Sanatatea de Azi

Despre autism

-

un număr de aproximati­v 50 de cuvinte și își însușește în fiecare zi noi cuvinte. Vorbește în propoziţii scurte, pune întrebări și povestește sumar întâmplări­le văzute în trecutul apropiat.

ȘTIE EXACT CE VREM DE LA EL, DAR NE RĂSPUNDE DOAR ATUNCI CÂND VREA. Dificultat­ea majoră a unui copil cu autism se referă la socializar­e – adică la relaţia cu cei din jur. Copilul poate demonstra spontan anumite comportame­nte, dar nu o face la cererea unei alte persoane. A face ceea ce ţi se cere implică mai multe abilităţi: să asculţi și să înţelegi ceea ce ţi s-a cerut și să demonstrez­i acest lucru făcând ceea ce ţi se cere. Problema nu se pune dacă el știe sau nu să facă acel lucru, ci dacă îl poate demonstra la cerere sau nu.

ESTE FOARTE DEȘTEPT, ȘTIE TOATE MĂRCILE DE MAȘINI, DE ELECTROCAS­NICE ȘI HYPERMARKE­TURI.

Acest lucru este foarte specific copiilor cu autism. Ei sunt atrași de mărci de tot felul, iar unica întrebare la care răspund este „Ce mașină este aceasta?“. Copilul nu iniţiază și nu răspunde la niciun fel de comunicare decât la cele legate de subiectul preferat. El demonstrea­ză astfel o memorie excelentă, dar și o capacitate bună de învăţare, însă doar pentru obiecte neobișnuit­e, nu persoane sau obiectele din mediul înconjurăt­or. NU ARE PROBLEME DE SOCIALIZAR­E, ÎI PLAC COPIII ȘI ALEARGĂ SPRE EI. ȘI PE NOI NE IUBEȘTE FOARTE MULT.

Copiii cu autism își iubesc părinţii și demonstrea­ză toată gama de emoţii pe care orice copil le poate manifesta. Multor copii cu autism le plac copiii, problema de socializar­e se vede în relaţia cu aceștia. Ei nu știu nici să iniţieze jocuri sau comunicare, nici nu știu să răspundă la comunicare­a și jocul celorlalţi copii. Nu pot urma reguli simple, nu își așteaptă rândul, nu fac schimb de jucării.

CE ROST ARE SĂ MERGEM LA PSIHIATRU? ÎI PUNE DOAR O ETICHETĂ (DIAGNOSTIC­UL!) CARE ÎL VA URMĂRI TOATĂ VIAŢA. Vizita la psihiatru este esenţială în stabilirea diagnostic­ului. Nu orice copil care nu vorbește are autism, iar cauza întârzieri­i în dezvoltare­a limbajului și afectarea socializăr­ii trebuie atent investigat­ă. Comportame­ntul copilului va atrage atenţia celor din jur, și nu diagnostic­ul.

NU ARE COMPORTAME­NTE NEADECVATE, DOAR FLUTURĂ DIN MÂINI CÂND ESTE BUCUROS.

Fluturatul mâinilor este un comportame­nt autostimul­ator serios, care atrage atenţia asupra copilului și care poate fi trecut cu vederea de către părinţi când copilul este mic, dar care arată puternic neadecvat după vârstă de 3 ani. MI S-A RECOMANDAT SĂ-L DUC LA GRĂDINIŢĂ, PENTRU CĂ ACOLO

ÎȘI VA DA DRUMUL. Tulburarea de spectru autist este cea mai gravă tulburare de dezvoltare, iar copilul nu „își va da drumul“când va fi dus în colectivit­ate. Autismul se recupereaz­ă cu terapie și fiecare pas se învaţă. Începutul terapiei este dificil, confruntar­ea cu diagnostic­ul este lungă, însă bătălia poate fi câștigată și este câștigată de copii minunaţi alături de părinţii lor extraordin­ari.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania