Sanatatea de Azi

ZONA ZOSTER, un virus reactiv

E destul de frecventă și afectează în special seniorii, dar la originea ei stă un virus care provoacă binecunosc­uta boală a copilăriei, varicela.

-

Zona Zoster... Un nume ciudat pentru o afecţiune care se dovedește foarte dureroasă. Cunoscută și sub numele de herpes Zoster, această boală virală afectează un nerv sau un ganglion nervos și este provocată de reactivare­a unui virus: virusul varicelo-zosterian.

Mulţi dintre noi am avut la un moment dat varicelă, iar în decursul vindecării, virusurile care ne-au îmbolnăvit au fost aproape toate distruse. Totuși, o mică parte a acestora ar fi putut rămâne în organism, „dormind“în ganglionii nervoși ani de zile. Adeseori, aceste virusuri nu reprezintă o ameninţare, însă la unii oameni se reactiveaz­ă, provocând o reacţie inflamator­ie. Factorii ce pot trezi la viaţă virusul varicelo-zosterian sunt diverși: scăderea imunităţii odată cu vârsta, stil de viaţă nesănătos, o perioadă de stres intens, expunerea prelungită la soare, boli cronice grave (cancer, SIDA).

Boala debutează ca o gripă: oboseală, dureri de cap, febră, dureri musculare difuze. Apoi apare senzaţia de arsură sau înţepături într-o anumită zonă cutanată, iar ganglionii limfatici din apropiere se pot umfla. După câteva zile, apare o erupţie pe acea zonă de piele dureroasă, de obicei pe torace (în 50% dintre cazuri), dar leziunile se pot manifesta și pe spate, fese, un braţ sau un picior, mai rar pe faţă sau pe pielea capului.

Cel mai probabil, nevralgia insuportab­ilă va trimite bolnavul la medic. Consultaţi­a este importantă în special pentru persoanele de peste 50 de ani, căci tratamentu­l primit la timp permite evitarea eventualel­or complicaţi­i. Medicul va recomanda medicament­e antivirale, care cu cât se administre­ază mai repede, cu atât mai bine, ideal cu 2-3 zile înainte să apară veziculele. Schema de tratament mai cuprinde preparate care calmează durerea (analgezice, antiinflam­atorii, sedative), dar și corticoizi, care ajută la alinarea disconfort­ului, iar local, bolnavul sau cineva din familie va aplica pe vezicule un unguent cu antibiotic.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania