Sanatatea de Azi

Boala care „TRĂSNEȘTE“creierul

Apoplexie îi spunea cu ani buni în urmă românul bolii care, precum un trăsnet ce a lovit creierul, fie te ucide, fie te lasă paralizat pe viaţă. Nu și dacă îi cunoști factorii de risc și îi ţii în frâu!

-

AVC-ul reprezintă o leziune a vaselor de sânge de la nivelul creierului, care apare fie prin astuparea unui vas de sânge (AVC ischemic, cel mai frecvent, aproximati­v 80% dintre cazuri), fie prin ruperea vasului de sânge (AVC hemoragic). Cauza AVC-ului ischemic o constituie, deci, obstrucţia bruscă a unei artere care alimenteaz­ă creierul (fluxul de sânge este întrerupt către zona respectivă), provocată de cele mai multe ori de un cheag de sânge (sunt susceptibi­le arterele care prezintă pe pereţi plăci de aterom, din cauza procesului de ateroscler­oză). Cauza AVC-ului hemoragic este fisurarea unui vas de sânge, devenit vulnerabil în urma unui proces patologic îndelungat, având drept urmare o hemoragie. Același mecanism patologic declanșeaz­ă și atacul de inimă! Când o porţiune din creier nu este irigată corespunză­tor cu sânge, deci nu mai primește oxigenul și nutrienţii de care are nevoie, funcţia cerebrală este serios compromisă. Urmările pot fi crunte, zona afectată suferind leziuni temporare sau permanente.

Cum altfel am putea spune, de vreme ce ne informează că la fiecare 2 secunde, în lume cineva suferă un accident vascular cerebral și la fiecare 4 minute cineva moare din această cauză, AVC numărându-se printre principale­le cauze de dizabilita­te și deces la nivel mondial? Se adaugă și faptul că, în prezent, peste

31% dintre cei care au suferit un AVC au vârsta cuprinsă între 20-64 de ani, în comparaţie cu 25% în 1990.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania