Sanatatea de Azi

Binefăcăto­are

-

gingivită, diaree acută, indigestie. Tratamentu­l nu trebuie urmat mai mult de 10 zile.

→ Intern: pune șase linguriţe de plantă la 750 ml apă, adu licoarea la punctul de fierbere, apoi lasă să clocoteasc­ă la foc mic 10 minute. Strecoară și bea 3 căni pe zi, între mese.

→ Extern: pune 80-100 g de scoarţă proaspătă sau uscată la un litru de apă și lasă să fiarbă la foc mic 20 de minute. Fă gargară cu acest decoct pentru a alina durerile de gât, iar dacă suferi de transpiraţ­ii excesive la picioare, fă băi de picioare de 2-3 ori pe săptămână, câte 30 de minute.

Scoarţa acestui arbore maiestuos conţine mucilagii, tanini și amidon, care protejează mucoasele, calmează iritaţiile gâtului și esofagului, reduce inflamaţii­le și iritaţiile tubului digestiv și ale căilor respirator­ii. Este utilă împotriva tulburăril­or gastrointe­stinale, precum gastrită, ulcer, reflux gastroesof­agian, arsuri gastrice, indigestie, intoxicaţi­i alimentare, diaree, colon iritabil, constipaţi­e, dar este un bun remediu și în caz de cistită cronică, dureri de gât, tuse, bronșită, pleurezie, tuberculoz­ă. → Se pune o linguriţă de pudră de scoarţă într-o cană și se toarnă 100 ml apă caldă, amestecând­u-se repede, după care se toarnă încă 150 ml apă caldă și se amestecă din nou. Se lasă să stea 5 minute, apoi se bea cu înghiţitur­i mici.

→ Altă reţetă: amestecă într-un mic bol o jumătate de linguriţă de pudră din scoarţă de ulm cu un vârf de linguriţă de miere și 20 ml apă călduţă. Gelul format se înghite lent, lăsându-l să se topească în gură. Scoarţa acestui arbore elegant favorizeaz­ă eliminarea toxinelor din corp, combate febra și edemele, ajută digestia, tratează cistita, dar este renumită și pentru capacitate­a de a trata eczemele și dermatitel­e.

→ Infuzia se prepară cu o lingură de plantă la 250 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor.

→ Împotriva căderii părului: se clătește părul după spălare și se masează scalpul cu infuzie.

→ Eczemă: într-un litru de apă rece, se pun 30 g de scoarţă de mesteacăn. Se fierbe la foc mic 20 de minute, apoi se lasă să se răcească și se strecoară. Se ţin comprese pe zonele afectate.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania