Sanatatea de Azi

Vitamine în meniul celor mici

În copilărie se formează obiceiuril­e alimentare sănătoase, tot acum se pun bazele unei imunităţi puternice și se conturează un corp frumos dezvoltat.

-

Îngrijorăt­or de mulţi copii au o greutate peste limita normală sau diverse carenţe nutriţiona­le. Anemiile și deficienţe­le de calciu sau vitamina D apar frecvent din cauza alimentaţi­ei defectuoas­e. De vină sunt nimeni alţii decât părinţii sau bunicii care nu pun mare preţ pe compoziţia alimentelo­r și le fac celor mici toate poftele. Marii dușmani sunt dulciurile, produsele semiprepar­ate și cele cu un conţinut mare de grăsimi, pe care copilul nu trebuie să le aibă la discreţie, ci să primească porţii mici și nu prea des. În continuare, câteva categorii de alimente pline de nutrienţi pentru meniul zilnic: Copiii ar trebui să mănânce zilnic fructe, în loc de desert. Îl poţi învăţa de mic să ronţăie legume și fructe pe post de gustare, sub formă de bastonașe de morcov, avocado, gulie, gutuie, pe care să le aibă la îndemână. Dacă nu acceptă legumele proaspete, sunt foarte bune și în supe sau ciorbiţe. Pâinea sau pastele integrale, orezul, cartofii sunt făinoase de care organismul are nevoie pe post de combustibi­l, ideale în loc de alimentele pline de zahăr. Foarte bune sunt și cerealele. Nu vorbim de cele dulci, cu ciocolată, pe care le vedem în reclame, la televizor. Trebuie alese cerealele integrale, foarte hrănitoare. Dacă pentru copil gustul nu este atât de plăcut, ele pot fi îmbunătăţi­te cu lapte, miere, nuci, banană pasată. Brânză , lapte, iaurt, chefir, ou, pește, carne slabă - proteinele sunt esenţiale în perioada de creștere. Măcar unul dintre aceste alimente trebuie să se afle zilnic în farfuria copilului. Pentru a proteja sănătatea copilului, pe lângă o alimentaţi­e adecvată, trebuie să-l ferim de eforturi excesive și să-i asigurăm suficiente minerale și vitamine menite să-i întărească sistemul imunitar și rezistenţa.

Acizii grași Omega-3, atât de necesari funcţiei creierului și nu numai, se găsesc din plin în macrou, hering sau sardine, dar cum acestea nu sunt mereu pe placul celor mici, pentru a le asigura doza necesară ne vin în ajutor capsulele masticabil­e cu ulei de somon și vitamine, cu gust de lămâie, de la Doppelherz. Se recomandă 1-2 capsule masticabil­e/zi, în funcţie de vârstă. Disponibil în farmacii.

Dacă avem un copil slăbuț, trebuie să ne bucurăm, în loc să-l îndopăm cu mâncare ca să se îngrașe. În cazul în care micuțul refuză să mănânce tot din farfurie, nu trebuie forțat!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania