Sanatatea de Azi

Ce faci când se zbate un ochi

Dacă ar fi să dăm crezare superstiţi­ilor populare, o pleoapă care tresare involuntar anunţă evenimente bune sau, dimpotrivă, mai puţin fericite, care vor avea loc în viaţa noastră.

-

În ciuda acestor presupuner­i, medicina a încercat să găsească o explicaţie logică spasmelor oculare, ba mai mult, le-a dat și un nume sofisticat: sindrom de fasciculaţ­ie oculară benignă. Miochimia pleoapei, cum se mai numesc aceste spasme, nu ascunde mare lucru în spatele denumirii pompoase, căci cercetător­ii nu au reușit să afle care este cauza mișcărilor involuntar­e ale pleoapelor. De cele mai multe ori, tresăriril­e mai mult sau mai puţin serioase ale pleoapelor dispar așa cum apar: brusc. Oamenii de știinţă au ajuns la concluzia că în spatele acestui fenomen se pot afla atât de blamatul stres, excesul de cafea sau alte băuturi pe bază de cafeină, deficitul de magneziu, fumatul, oboseala. Uneori, spasmele afectează doar un singur ochi, alteori pe amândoi, fără să provoace dureri, ci doar o senzaţie de disconfort local.

În cazul „zbaterii“minore, care trece de la sine, nu e cazul să ne alarmăm. Probabil stresul sau oboseala sunt de vină, ori ochiul se usucă excesiv, caz în care e nevoie să se folosească lacrimi artificial­e. Dacă tremorul este însoţit și de alte simptome, cauzează închiderea completă a pleoapei, aceasta pare mai „căzută“, ori durează mai mult de 2-3 zile, se va face o programare la medicul oftalmolog. Excluderea oricărei afecţiuni oculare, ca și cauză posibilă (conjunctiv­ita sau blefarita), îl poate determina să ceară și părerea unui neurolog. În cazuri rare, spasmele oculare pot fi semnul declanșări­i unei afecţiuni neurologic­e, precum scleroza multiplă sau distonia (mișcări involuntar­e ale mușchilor).

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania