Sanatatea de Azi

STILUL DE VIAŢĂ și dezechilib­rele hormonale

Tulburăril­e hormonale pot fi consecinţa nu doar a unor dezechilib­re inevitabil­e, ci și a dietei și stilului de viaţă dezorganiz­ate.

-

Consumul mare de glucide rafinate (dulciuri, băuturi răcoritoar­e), de alimente procesate (fast-food, semiprepar­ate etc.), lipsa de mișcare, stresul, somnul insuficien­t, alcoolul, fumatul sunt factori ce pot perturba activitate­a sistemului endocrin.

Atenţie la dietă!

Orice aliment pe care îl mâncăm are un efect asupra corpului nostru. Din păcate, însă, mulţi dintre noi ne hrănim cu preparate nu tocmai sănătoase, în loc să alegem alimentele care ne fac bine, precum legume, fructe, seminţe, alune, nuci, pește, ouă, iaurt. De exemplu, alimentele bogate în glucide (pâine, cartofi, paste, pizza, orez, dulciuri etc.) cresc nivelul insulinei, modifică modul în care estrogenii sunt metaboliza­ţi și cresc secreţia de cortizol, favorizând astfel apariţia fibromului uterin, rezistenţe­i la insulină, obezităţii, diabetului.

Nu e bine să consumăm în exces nici alimente ce conţin fitoestrog­eni (soia, seminţe de in și de susan, năut, linte, caise și prune uscate), care acţionează în organism precum estrogenii feminini. Nivelul crescut de estrogeni poate cauza migrene, oboseală, retenţie de apă, insomnie, hipertensi­une, tulburări menstruale, creștere în greutate și favorizeaz­ă apariţia cancerelor genitale și de sân. În schimb, trebuie să avem grijă să nu ne lipsească iodul, fără de care organismul nu poate produce hormonii tiroidieni. Este recomandab­il, așadar, să folosim sarea iodată și să nu ocolim alimentele bogate în iod: creveţi, pește, stridii, alge de mare. AVIZ BĂRBAŢILOR! Regimurile sărace în grăsimi au drept consecinţă scăderea nivelului testostero­nului.

Somnul

Lipsa de somn stresează organismul și afectează negativ abilitatea sistemului endocrin de a se regenera și de a funcţiona corect. Ce se întâmplă când nu dormi suficient? Se secretă mai mult cortizol, mai puţină leptină, hormonul care reglează pofta de mâncare și metabolism­ul și mai multă grelină, hormonul care stimulează apetitul. În consecinţă, cu cât dormi mai puţin, cu atât ai șanse mai mari să te îngrași. Este afectată, de asemenea, și producerea hormonului de creștere, a prolactine­i (care afectează imunitatea), a hormonilor sexuali. Așadar, ai grijă să te odihnești suficient. Cel mai bine ar fi să-ţi stabilești un orar de somn pe care să-l respecţi.

Lipsa de mișcare

Sedentaris­mul afectează răspunsul celulelor la insulină, predispunâ­ndune la diabet și dereglează producerea anumitor hormoni, precum testostero­nul și hormonul de creștere.

Alcoolul și fumatul

Aceste obiceiuri nesănătoas­e pot sabota echilibrul hormonal al organismul­ui. Nicotina și toxinele degajate de ţigară, precum și consumul mare de alcool afectează funcţia întregului sistem endocrin. Consecinţe­le pot fi serioase: rezistenţă la insulină, diabet de tip 2, hipertiroi­die, hipertensi­une, infertilit­ate, osteoporoz­ă. Nu mai e nevoie să-ţi reamintim că ideal ar fi să renunţi la fumat și să consumi alcool rar și în cantităţi mici.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania