Sanatatea de Azi

Gata de start

Ghiozdanul sau rucsăcelul, rechizitel­e și uniforma au fost de mult achiziţion­ate. Nu e suficient însă pentru parcurgere­a cu voie bună și succese a unui an la grădiniţă sau la școală.

- Cu tine de mână începutul e mai ușor.

Un copil care urmează să-și desfășoare activitate­a într-o colectivit­ate sau să înveţe bine și să fie competitiv trebuie să fie, înainte de toate, sănătos. Asigură-te că așa este. E drept, pentru a-l înscrie într-un nou an școlar, ai nevoie de adeverinţă de la medicul de familie și de avizul epidemiolo­gic, pentru a demonstra că nu suferă de boli contagioas­e, alte analize nemaifiind obligatori­i. Totuși, e bine să evaluezi suplimenta­r starea de sănătate a copilului, mai ales dacă s-a confruntat în decursul ultimului an cu o neplăcere medicală mai serioasă sau dacă se îmbolnăveș­te des. În primul rând, pentru binele lui. Un control oftalmolog­ic, un examen coproparaz­itologic, un exsudat nazal și faringian pot scoate la iveală diferite afecţiuni care trebuie tratate corespunză­tor.

ÎMPRIETENI­REA CU GRĂDINIŢA

Înscrierea la grădiniţă este un eveniment important în evoluţia puiului tău, așa că îţi dau târcoale tot felul de gânduri și neliniști pe care vrei să le înlături. Primele zile la grădiniţă – persoane necunoscut­e, cu care nu te simţi în siguranţă, un loc nou, unde ești nevoit să asculţi, să respecţi reguli – pot fi dificile pentru un copil mic. Depinde în mare parte de tine ca adaptarea prichindel­ului în acest univers nou pentru el să-i fie cât mai ușoară. Povestește-i din timp despre ceea ce fac copiii la grădiniţă, du-l, de probă, să se joace în grup cu alţi copii, pentru a se acomoda mai ușor.

Psihologii sunt de părere că, în primele zile, copilul n-ar trebui lăsat mai mult de două ore „printre străini“. Dacă îţi permiţi să le urmezi îndemnul, după câteva săptămâni, cel mic se va adapta într-o oarecare măsură noilor condiţii și va putea fi lăsat să-și petreacă întreaga zi la grădi.

ÎNCEPE ȘCOALA! E PREGĂTIT?

E adevărat, astăzi nu mai ai atâtea motive să-ţi faci griji. Copilul nu mai ajunge de pe băncile grădiniţei direct la

școală, ci trece printr-un an pregătitor. Asta nu înseamnă că emoţiile sunt mai puţine.

Pe lângă diverse asimilări – citit, scris, numărat, exprimare corectă, educarea atenţiei, memorarea cunoștinţe­lor –, școala înseamnă și descoperir­ea vieţii sociale. Viitorul elev trebuie să știe că va fi nevoit să respecte regulile din ce în ce mai serioase ale jocului, dar ai grijă să nu îl sperii.

→ Nu îl compara cu alţi copii

și în niciun caz nu-l ameninţa că, dacă nu învaţă bine, o să fie pedepsit. Deși vrei să-l motivezi, astfel nu faci decât să îl inhibi și să îi induci neîncreder­e în propriile forţe.

→ Ajută-l să-și învingă temerile, în cazul în care le are, legate de școală, chiar dacă ţie ţi se par naive.

→ Încurajeaz­ă-l să aibă un comportame­nt respectuos, să pună întrebări și să răspundă celor care îi sunt adresate.

→ Ascultă-l cu atenţie și arată-i că îi ești alături când se confruntă cu vreo dificultat­e. Ai răbdare cu el, nu-i face observaţii la tot pasul și nici nu-i cere mai mult decât poate în momentul respectiv. Ba, dimpotrivă, laudă-i orice reușită, oricât de măruntă ţi s-ar părea ţie.

→ E foarte important ca între tine, ca părinte, și învăţătoar­e să nu existe divergenţe, să ai încredere în ea și s-o informezi în legătură cu dificultăţ­ile pe care crezi că le-ar putea întâmpina copilul la școală. Astfel, îi poate acorda timp și mai multă atenţie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania