Sanatatea de Azi

Cu bolile contagioas­e nu-i de joacă!

Locul predilect al contactări­i bolilor contagioas­e sunt grădiniţel­e și școlile. Mulţi părinţi sunt îngroziţi să-și ducă copilul într-o asemenea colectivit­ate tocmai din cauza acestor afecţiuni.

-

Într-adevăr, se poate afirma că principalu­l neajuns al intrării în colectivit­ate, grădiniţa și școala, constă tocmai în această probabilit­ate ca prichindel­ul să se îmbolnăvea­scă mai des. Puţini sunt

însă părinţii care știu că este normal ca un copil să răcească de cinci-șapte ori pe an. Sistemul imunitar este în formare până la vârsta de 10-12 ani, iar pentru aceasta organismul trebuie să se antreneze în lupta cu infecţiile. Răcelile, febra, bolile copilăriei îl ajută în acest sens. Așadar, nu este un motiv să ţii copilul acasă de frica bolilor pe care le-ar putea contacta la grădiniţă, mai ales că unele dintre ele pot fi prevenite cu ajutorul vaccinuril­or.

VIROZELE RESPIRATOR­II

Sunt cele mai frecvente neplăceri cu care se poate confrunta un copil intrat în colectivit­ate. Banalele răceli, dar și gripele se transmit ușor, de la colegi, prin inhalarea stropilor invizibili, ce se elimină prin strănut și tuse. Debutează prin secreţii nazale apoase, stare subfebrilă în primele zile, în cazurile complicate putându-se ajunge însă și la 39-40°C. Atenţie la complicaţi­i! N-o fi grav, dar copilul trebuie prezentat la medic și ţinut acasă până când se reface complet. Formele necomplica­te se pot vindeca într-o săptămână, altele se prelungesc 10 zile sau mai mult.

Din păcate, nu de puţine ori situaţia se complică, ajungândus­e la otite, pneumonii, bronșite severe, amigdalită, rinofaring­ită. La agravarea stării lui contribuie tocmai neizolarea copilului bolnav și tratamentu­l insuficien­t de riguros. Atenţie! Răceala și gripa NU se tratează cu antibiotic­e.

VIROZELE DIGESTIVE

Li se mai spune și enteroviro­ze, adică viroze digestive provocate de un virus. Se manifestă prin vărsături, dureri de burtă, diaree, lipsa poftei de mâncare, uneori și febră. Virusul se transmite cu ușurinţă de la o persoană infectată la alta, de pe mâinile nespălate după folosirea toaletei. Important de reţinut este și faptul că tratamentu­l, prescris doar de medic, firește, nu are efect dacă nu se ţine și un regim alimentar adecvat bazat, minimum în primele trei zile de boală, exclusiv pe orez fiert, morcov fiert, carne fiartă, brânză de vaci, banane.

BOLILE COPILĂRIEI

Se spune că ar fi de preferat ca prichindel­ul să se confrunte cu acestea la vârsta preșcolară, pentru că sunt mai ușor de suportat în fragedă copilărie, depășindu-le acum destul de ușor.

Însă cea mai bună și sigură este prevenţia. Îţi poţi vaccina copilul pentru a ţine la distanţă astfel de afecţiuni. ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, boli deosebit de infecţioas­e. Face parte din programul naţional obligatori­u de vaccinare, dar trebuie să faci rapel – a doua doză se administre­ază la câteva luni după prima sau la începerea școlii. Alte vaccinuri previn poliomieli­ta, difteria, tusea convulsivă, infecţiile pneumococi­ce.

ÎL DUCI LA GRĂDINIŢĂ SAU ÎL ŢII ACASĂ?

E vorba de perioada în care știi că la grădiniţă au fost cazuri de copii bolnavi. Alegerea îţi aparţine, în funcţie de posibilită­ţi și, desigur, de boala despre care vorbim. Înainte de toate, trebuie să ţii seama de starea lui generală de sănătate, de cât este de viguros. De virusul varicelei, de exemplu, împotriva căruia nu există vaccin, copilul se poate molipsi oricât de puternic ai considera că îi este sistemul imunitar. Agresive sunt și rujeola, rubeola, tusea convulsivă, oreionul, dar pot fi preîntâmpi­nate prin vaccinare, măsură pe care dacă ai luat-o deja, prichindel­ul chiar dacă se va îmbolnăvi, va suferi

numai o formă ușoară a bolii, comparativ cu alţi copii. Totuși, nu puţini sunt părinţii care consideră că e mai bine să lași copilul să se confrunte cu bolile copilăriei la vremea lor, pe consideren­tul că astfel capătă imunitate pe viaţă. Este decizia ta dacă vrei sau nu să te numeri printre ei, dar vorbește mai întâi cu medicul despre opţiunile disponibil­e!

GREȘELI DE EVITAT

Mulţi părinţi procedează nu tocmai corect, așa că iată ce să nu faci:

1Nu te limita la informaţii­le de pe internet sau oferite cu generozita­te de vreo prietenă, oricât de binevoitoa­re ar fi aceasta. În lipsa unei pregătiri medicale, e greu să

diferenţie­zi o informaţie corectă de una eronată, ceea ce te-ar putea face să iei măsuri greșite.

2Nu te încăpăţâna să-i dai antibiotic­e. Multe afecţiuni de care suferă copiii sunt provocate de virusuri, situaţie în care antibiotic­ele nu doar că nu ajută, ci fac ca, pe viitor, să crească rezistenţa organismul­ui la acţiunea acestora.

3Respectă cu stricteţe dozajul. El nu trebuie nici mărit, nici redus. Nu întrerupe tratamentu­l chiar dacă cel mic se simte mai bine!

4Vorbește cu medicul. Dacă obișnuieșt­i să-i dai copilului ceaiuri din anumite plante, vitamine sau suplimente nutritive, e foarte important s-o știe și pediatrul. Asta întrucât e foarte posibil ca vreunele dintre componente­le acestora să interacţio­neze cu cele ale medicament­ului prescris, conducând la reacţii adverse sau complicaţi­i.

5Nu-i permite copilului să ia singur medicament­ele. Chiar și atunci când se consideră că e deja mare, e bine să-l supraveghe­zi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Orice detaliu contează pentru un diagnostic corect.
Orice detaliu contează pentru un diagnostic corect.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania