Sanatatea de Azi

Copilul tău ce mănâncă azi?

Ţii cont de ceea ce trebuie să conţină meniul lui ca să-i ofere energie, vitamine și minerale pentru a se dezvolta armonios sau îi dai să mănânce tot ce-i poftește inima?

-

Fiind încă în creștere, copilul tău are nevoie de o alimentaţi­e cât mai complexă, care să-i asigure organismul­ui toate substanţel­e nutritive de care are nevoie. Așadar, întocmește-i meniul cu mare atenţie, în el trebuie să se regăsească toate grupele alimentare: lapte și produse lactate, carne slabă și pește, cereale integrale, orez, pâine integrală, legume și fructe, dulciuri, dar fără zahăr în exces, și, de preferat, făcute în casă.

Mai bine NU

Nu-i face copilului toate poftele, mai ales dacă este deja grăsuţ. Poate ţi se pare drăgălaș un pic durduliu și nici nu-ţi faci griji, pe motiv că e „în creștere“, dar studiile arată că e mai bine să te bucuri dacă este un pic prea slab, decât supraponde­ral. Alimentele de mai jos pot fi la îndemână și gustoase, dar trebuie să le înlocuieșt­i cu variante sănătoase. Nu uita, gustul se educă! ✹ Mezeluri (parizer, brânză topită, crenvurști). Un sendviș cu carne de pui sau de curcan, pe lângă faptul că e poate chiar mai gustos, e și hrănitor. Când se întâmplă totuși să-i servești un pic de mezel, ai grijă ca în ziua respectivă, ca „antidot“, să mănânce legume și fructe din plin.

✹ Fast-food. Shaorma, hamburger, cartofi prăjiţi, pizza are voie cel mult o dată pe săptămână.

✹ Dulciuri concentrat­e. Înlocuieșt­e-le cu fructe.

✹ Gustări complet nesănătoas­e. Snacksuril­e îndrăgite de copii sunt foarte bogate în grăsimi, aditivi, conservanţ­i, arome artificial­e. Oferă-i cât mai des, pe post de gustare, fructe, cereale integrale, lactate.

Micul dejun, obligatori­u

E cea mai importantă masă din zi, cea care îi asigură copilului o treime din energia și nutrienţii de care are nevoie în ziua respectivă. Nenumărate studii au arătat că atenţia și participar­ea la lecţii a elevilor care n-au luat micul dejun lasă mult de dorit.

Pacheţelul pentru școală

Ar trebui să cuprindă un sendviș – pâine cu unt și brânză, ou fiert, șniţel de pui, friptură rece de pui sau vită, felii de ardei. Și, neapărat, un fruct de sezon, nuci, seminţe, biscuiţi cu cereale.

 ??  ?? caloric Necesarul de 6-11 ani al unui copil calorii pe este de 1.500 în care face zi, iar în cazul crește la sport acesta 1.800. Dulciurile, mezelurile și alimentele semiprepar­ate sunt printre cele mai periculoas­e pentru copii.
caloric Necesarul de 6-11 ani al unui copil calorii pe este de 1.500 în care face zi, iar în cazul crește la sport acesta 1.800. Dulciurile, mezelurile și alimentele semiprepar­ate sunt printre cele mai periculoas­e pentru copii.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania