Sanatatea de Azi

Alimente-prietene

Vrei ca micul tău școlar să se descurce de minune la școală? Alege pentru meniul lui alimente care îi stimulează memoria, îi cresc imunitatea, îi asigură o stare de bine.

-

Unele alimente nu doar că asigură o imunitate puternică și o dezvoltare armonioasă, dar îmbunătăţe­sc puterea de concentrar­e și capacitate­a de învăţare. Exact de ce are nevoie un școlar. Iată câteva dintre ele.

PEȘTELE. Oferindu-i copilului câte două porţii de pește pe săptămână, îl ajuţi să crească sănătos, inteligent și să fie mai rezistent în faţa infecţiilo­r de tot felul. Dacă, în primii ani de viaţă, recomandat copiilor este doar peștele slab, după vârsta de 5-6 ani copilului i se poate servi și pește gras, bogat în acizi grași esenţiali omega 3 (sardină, hering, somon, crap, ton, anșoa, cod) și fructe de mare (homar, stridii, creveţi, scoici, raci).

OUĂ. Sunt o sursă excelentă de proteine. În plus, gălbenușul este bogat în colină, care ajută la dezvoltare­a memoriei. CEREALE INTEGRALE. Știai că creierul are nevoie de o doză constantă de glucoză? I-o pot asigura și cerealele integrale. Introdu-le frecvent în meniul copilului, mai ales că sunt bogate și în vitamina E și vitamine din grupul B, care ajută la hrănirea unui sistem nervos sănătos. În același scop, dă preferinţă pâinii integrale, inclusiv când îi faci sendvișuri­le.

5 porţii de fructe și legume pe zi

Și unele, și altele oferă organismul­ui carbohidra­ţi pentru creier și mușchi, fibre binefăcăto­are pentru digestie și o gamă foarte variată și bogată de vitamine și minerale. Oferă-i copilului fructe, ca atare sau sub formă de piure, compot sau în amestec cu iaurt, și legume la fiecare masă. Cât înseamnă o porţie? Cam cât pumnul copilului.

Iaurtul, un aliment ideal

Perfect prin bogăţia de nutrienţi importanţi – proteine, calciu, potasiu, vitamina B12, zinc, fosfor, vitamina B5, magneziu, dar și prin potenţialu­l său de bacterii „prietenoas­e“, care contribuie la prevenirea unor alergii și a infecţiilo­r virale. I-l poţi servi copilului ca atare sau în amestec cu fructe, nuci, seminţe.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania