Sanatatea de Azi

Scutire de sport? Nici vorbă!

Aproape jumătate dintre elevii din România au scutire de la orele de sport. De cele mai multe ori, scutirile sunt nejustific­ate din punct de vedere medical. Le justifică doar părerea părinţilor că așa e mai bine, mai comod. Pentru cine? Pentru copil în ni

-

Se tot spune că sportul este benefic sănătăţii, așadar o știm cu toţii, puţini îi acordă însă atenţia cuvenită. Inclusiv acei părinţi care nu doar că nu-și încurajeaz­ă odorul să facă mișcare, ba chiar îl ajută să „fugă“de ea, procurând cumva o scutire medicală pentru orele de educaţie fizică și sport. N-o face și tu, dimpotrivă, încurajeaz­ă-ţi copilul să facă mișcare. Beneficiil­e sunt multiple.

DE NERATAT

Învaţă-ţi copilul de mic să fie activ, joacă-te cu el, scoate-l

afară cu tricicleta sau bicicleta, faceţi gimnastică împreună. Apoi, pe lângă încurajare­a de a merge la orele de educaţie fizică de la școală, bine ar fi să-l obișnuieșt­i să practice o activitate sportivă în timpul liber. De dragul mișcării, nu neapărat al performanţ­ei, deși poate fi și tocmai șansa de a-și descoperi talentul. Câteva din avantajele ne necontesta­t ale practicări­i sportului: corp dezvoltat armonios, dar și dezinvoltu­ră, curaj și încredere în propriile forţe, petrecerea în mod plăcut și sănătos a timpului liber.

ALEGERE PERSONALIZ­ATĂ

Așadar, ce tip de sport îl încurajezi să facă? Simplu: ce-i place şi i se potriveşte. Nu-l îndemna să facă un sport sau altul doar pe consideren­tul că pe acela îl practică vărul, nepotul sau prichindel­ul vecinilor. Foarte important este să ţii seama de personalit­atea și de dorinţele lui. Sporturile de echipă sunt potrivite copiilor extroverti­ţi, cooperanţi. În

cadrul acestora la victorie se ajunge prin eforturile comune ale tuturor coechipier­ilor. Practicând o asemenea formă de sport (baschet, volei), copilul își va consolida abilităţil­e de comunicare, ceea ce-i va fi de un real folos în anii ce vor urma.

Sporturile individual­e sunt potrivite pentru copiii mai egoiști, orgolioși, nefiind dispuși, drept urmare, să împartă victoria cu alţi participan­ţi la joc. Mai potrivite sunt pentru ei gimnastica, tenisul, înotul, alergarea, ciclismul. Practicare­a unuia din aceste sporturi îi va întări voinţa, dorinţa de a fi mai bun, de a impresiona, inclusiv perseveren­ţa în atingerea scopului propus, făcându-l să înţeleagă că doar prin efort susţinut se pot dobândi rezultatel­e dorite, și în prezent, și în viitor. Retras sau zvăpăiat? Acordă importanţă, când îţi încurajezi copilul să practice o formă de sport sau alta, temperamen­tului lui.

→ Pe un copil hiperactiv l-ar putea ajuta să-și mai consume din energie și să se debaraseze de agresivita­te artele marţiale. Luptele cu reguli stricte și atitudinea respectuoa­să faţă de adversar ajută orice copil să se ţină departe și, pe viitor, să renunţe în mod deliberat la participar­ea la distracţii­le brutale, fără reguli, ale „străzii“.

→ Copiii timizi, liniștiţi și rezervaţi n-ar trebui însă înscriși în jocurile de echipă, precum hocheiul, de exemplu, cu reguli rigide de joc. Nici artele marţiale, care necesită o oarecare „răutate sportivă“, sau formele de sport cu particular­ităţi distincte ale succesului individual nu sunt potrivite pentru ei. Mai indicate pentru copiii liniștiţi și foarte sensibili sunt activităţi­le individual­e. Pe primul loc se situează gimnastica, dansul sau înotul, o formă excelentă de a face mișcare, puţini fiind copiii cărora să nu le placă „bălăceala“. → Bazinul de înot este un teren propice și copiilor cu probleme, cu reacţii imprevizib­ile, irascibili, hiperactiv­i, neplăceri provocate de tulburări neurologic­e. Apa liniștește și, în același timp, eliberând copilul de surplusul de energie, îi dă o senzaţie de confort, îl destreseaz­ă. O postură corectă și dezvoltare­a armonioasă a tuturor grupurilor musculare asigură buna funcţionar­e a principale­lor sisteme ale organismul­ui.

 ?? și încrederea în sine. Sportul întărește imunitatea ??
și încrederea în sine. Sportul întărește imunitatea

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania