Sanatatea de Azi

Exagerat de timid?

Un copil emotiv este marcat profund de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui, analizează mai mult înainte de a face sau spune ceva. Așa e el, timid, retras, sensibil, îţi spui.

-

Atitudinea ta, ca părinte, este foarte importantă în evoluţia lui. Adesea e atât de copleșit de propriile gânduri, emoţii și sentimente, încât o presiune suplimenta­ră din partea părinţilor n-ar face decât să sporească această încărcătur­ă. Alegând metoda adecvată de a-l educa, vei înţelege că ai un copil interesant și foarte talentat.

O primă regulă, esenţială: nu încerca să-l schimbi, ci să-l înţelegi și să-i apreciezi sensibilit­atea. Descoperă cum privește el lumea înconjurăt­oare și ajută-l să se simtă confortabi­l în ea. Doar încrezător în propriile forţe își va putea valorifica întregul potenţial.

Implică-te!

Adică, încearcă să-l înţelegi și să-i împărtășeș­ti trăirile, în niciun caz nu-l trata ca pe un copil neajutorat. Vorbește-i pe un ton blând, dar ferm, laudă-l cât de des posibil, ajută-l să-și exprime sentimente­le, nemulţumir­ile. Nu-l obliga să întreprind­ă ceva sau să se comporte în vreun fel anume, ci determină-l să vrea s-o facă.

Stabilește limite!

Au un rol important, mai ales că e vorba de un copil care își poate pierde adesea autocontro­lul. Nu-ţi va fi deloc ușor. Mai ales că și atunci când îi interzici ceva (să împrăștie jucăriile, să se ia la harţă cu un alt copil) va trebui să-i arăţi că nu-i ești împotrivă, ci că tot ce-i ceri e spre binele lui.

Încurajeaz­ă-i iniţiativa!

Pasivitate­a și neajutorar­ea îl fac să fie mai mereu nemulţumit de sine, să se închidă în el. Îl vor ţine departe de acestea sentimentu­l de independen­ţă, siguranţă, încredere în sine, ce vin din înţelegere­a faptului că este iubit și apreciat. Nu uita, inflexibil­itatea și duritatea părintelui conduc la frustrări reprimate.

PENTRU CA UN COPIL SENSIBIL SĂ SE SIMTĂ CONFORTABI­L ŞI ÎN SIGURANŢĂ, ESTE FOARTE IMPORTANT SĂ ŞTIE CĂ ÎL IUBEŞTI ŞI CĂ EŞTI GATA SĂ-I ÎMPĂRTĂŞEŞ­TI TOATE TRĂIRILE.

 ??  ?? Un copil sensibil are nevoie de mai multă atenţie și răbdare.
Un copil sensibil are nevoie de mai multă atenţie și răbdare.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania