Sanatatea de Azi

Mituri privind hiperactiv­itatea

Pe lângă cauzele genetice, hiperactiv­itatea copiilor poate fi pusă și pe seama altor factori, de unde și nu puţine mituri în ceea ce o privește.

-

Hiperactiv­itatea cu deficit de atenţie este o tulburare neorologic­ă comportame­ntală caracteris­tică copilăriei. Se manifestă până pe la vârsta de 7 ani. Dacă se iau din timp măsuri adecvate, prichindel­ul catalogat cu un asemenea „neajuns“are toate șansele să „scape“de el pentru totdeauna.

Vinovată, lipsa de educaţie?

Nu neapărat. Când copilul hiperactiv sare din bancă în timpul lecţiei și începe să se preumble în voie prin clasă nu înseamnă că n-a fost învăţat cum să se comporte. Pur și simplu, neputându-și controla impulsuril­e, îi este greu să stea mult timp nemișcat. Disciplina în cazul unui copil hiperactiv nu este suficientă, uneori, când e prea severă, poate chiar agrava simptomele. Soluţia? Încurajare­a copilului să-și consume energia prin antrenarea în jocuri care necesită mișcare și reducerea pe cât posibil a stresului emoţional.

Preferaţi sunt băieţii?

Fals. Sexul căreia îi aparţine copilul nu are nicio implicare nici în declanșare­a bolii, nici în manifestar­ea simptomelo­r. Așadar, și fetiţele sunt expuse în aceeași măsură riscului de a se confrunta cu această neplăcere.

Concentrar­ea atenţiei, imposibilă?

Nu întotdeaun­a. Mulţi copii hiperactiv­i nu întâmpină dificultăţ­i în a-și concentra atenţia asupra a ceea ce-i intereseaz­ă. Cu o condiţie: când sunt precupaţi de îndeplinir­ea unei activităţi importante, atenţia să nu le fie distrasă de stimuli externi perturbato­ri.

Învăţătura nu „se prinde“

Nu neapărat. S-a observat că mulţi dintre copiii hiperactiv­i simt nevoia să fie activi și în timp ce învaţă. Creierul lor funcţionea­ză optim doar dacă și corpul le este în mișcare. Le plac mai mult orele în care nu sunt nevoiţi să stea nemișcaţi în bancă, dar acest lucru nu este mereu posibil.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania