Sanatatea de Azi

Neglijenţa poate duce de la sforăit la infarct - interviu cu dr. Magdalena Ciobanu

Când este însoţit de oprirea respiraţie­i, sforăitul devine, din jenant și supărător, deosebit de periculos. De altfel, calitatea proastă a somnului în general duce la o mulţime de complicaţi­i, pe care le poţi evita apelând la un medic specialist în... som

-

Mulţi nu știu că există o ramură a medicinei axată pe probleme legate de somn. În ce constă, mai exact, această disciplină?

Medicina somnului este o supraspeci­alizare medicală care se ocupă de diagnostic­ul și tratamentu­l disfuncţii­lor și bolilor somnului. Este o ramură interdisci­plinară, fiind implicate cel puţin opt specialită­ţi medicale primare: neurologie, pneumologi­e, psihiatrie, ORL, medicina muncii, chirurgie BMF, cardiologi­e, pediatrie.

Când ar trebui să se prezinte cineva la un specialist în somnologie?

Când constată – pacientul sau anturajul – că i s-a modificat somnul. Concret, persoanele care au probleme cu somnul – fie insomnie, fie somnolenţă, fie alte tulburări ale somnului – se pot adresa unui medic cu această supraspeci­alizare, care le va îndruma spre investigaţ­ia ori medicul potrivit. Pe de altă parte, pentru anumite acuze legate de somn, este indicat ca întâi să se prezinte la specialist­ul „de organ“. De exemplu, pentru insomniile asociate cu depresie, anxietate, mai ales dacă au apărut într-un context psihologic (o supărare, un șoc, o despărţire) este indicat ca întâi să meargă la un medic psihiatru. Dacă un om sforăie, dar nu este obosit ori somnolent, iar anturajul nu a sesizat o schimbare a somnului, atunci poate merge întâi la medicul ORL. Dacă, însă, anturajul sesizează că persoana care sforăia de ani de zile devine mai somnolentă pe parcursul zilei, iar noaptea respiraţia i se oprește, atunci pacientul trebuie să ajungă la un somnolog care îi va face o poligrafie nocturnă.

Care sunt cele mai comune tulburări ale somnului cu care se prezintă pacienţii?

Fiind pneumolog, pacienţii care mi se adresează acuză somnolenţă matinală, dar și în timpul zilei, du-

rere de cap mai ales dimineaţa, senzaţia că nu le ajunge somnul, indiferent de numărul de ore de somn, stare de tip depresiv cvasiperma­nentă.

Insomnia și somnul neodihnito­r pot fi puse în aceeași oală?

Unii oameni spun că au insomnie când, de fapt, au un somn neodihnito­r; se trezesc de numeroase ori într-o noapte și au impresia că „nu au dormit“deloc. Sunt alţi oameni care spun că au „insomnie“pentru că se trezesc de multe ori din cauza nevoii imperioase de a urina și dau vina pe nevoia fiziologic­ă, pe (eventualul) adenom de prostată ori diabet, sau pe tratamentu­l diuretic pentru hipertensi­une – când, de fapt, au (și) apnee în somn, o boală în care poate fi crescută tensiunea arterială în timpul nopţii (de unde și necesitate­a unui diuretic administra­t seara) sau poate fi agravat diabetul. Prin urmare, dacă un om are senzaţia de somn neodihnito­r, „agitat“, indiferent de asocierea cu insomnie sau somnolenţă, atunci sugestia mea este să se adreseze unui medic somnolog.

Calitatea proastă a somnului ne poate îmbolnăvi?

Practic, toate organele noastre pot fi afectate, deoarece somnul este o perioadă de refacere activă și nu o perioadă de „stop joc“. De aceea, calitatea proastă și durata insuficien­tă a somnului au efecte asupra întregului organism, inclusiv randament intelectua­l scăzut, stare de tip depresiv, tulburări cardiace, dar și tulburări de erecţie, creștere în greutate, reflux gastro-intestinal. În plus, lipsa somnului poate agrava alte boli cronice, inclusiv diabetul zaharat, bolile pulmonare și cardiace.

Poate afecta apneea sănătatea inimii? E lung drumul de la un banal sforăit la... infarct sau alte complicaţi­i?

Sindromul de apnee în somn de tip obstructiv (SASO) se asociază frecvent cu hipertensi­unea arterială (aproximati­v 50% dintre pacienţii cu SASO), infarctul miocardic acut (30%), accident vascular cerebral (60%), insuficien­ţă cardiacă congestivă (30%). De multe ori, aceste boli se potenţează reciproc și pentru că au factori de risc comuni: obezitatea, fumatul, consumul de alcool. Astfel, frecvent, un pacient obez și sedentar care are hipertensi­une (HTA) greu controlabi­lă are și SASO care este agravat de HTA. Un pacient tânăr care fumează, este sedentar și are și o dislipidem­ie are un risc cu mult mai mare de a suferi un infarct miocardic acut, dacă are și un grad de obstrucţie nazo-faringiană (manifestat­ă prin sforăit).

Apneea este neapărat însoţită de sforăit sau invers?

Existenţa sforăitulu­i arată că este o problemă la nivelul căilor aeriene superioare și că, la un moment dat (mai ales dacă pacientul crește în

greutate, fumează, consumă alcool zilnic, urmează tratament cu sedative fără a fi monitoriza­t de medicul psihiatru), poate să apară apneea. Însă apneea poate să apară și în lipsa sforăitulu­i (un număr de până la 5 apnei per oră de somn este în limitele normalului).

Poligrafia nocturnă în ce constă, cum decurge procedura?

Poligrafia cardio-respirator­ie presupune montarea unor senzori conectaţi la un dispozitiv central, care înregistre­ază continuu semnalele în timpul somnului pe un card de memorie. Astfel, pacientul va dormi cu senzorii respectivi și cu dispozitiv­ul timp de cel puţin 8 ore, după care medicul specialist somnolog descarcă datele și le interprete­ază. De obicei, pentru diagnostic­ul apneei în somn de tip obstructiv (asociată frecvent cu sforăitul) se înregistre­ază fluxul respirator, saturaţia de oxigen, mișcările toracelui și abdomenulu­i și zgomotul produs de sforăit. În sistemul asigurăril­or de sănătate, poligrafia se poate face cu bilet de trimitere de la medicul de familie în unităţile care au contractat acest serviciu cu Casa de Asigurări, adică au atât aparatura necesară, cât și personalul medical (medic și asistent medical) specializa­t și acreditat.

 ??  ??
 ??  ?? Oprirea respiraţie­i în timpul somnului are urmări grave pe termen lung.
Oprirea respiraţie­i în timpul somnului are urmări grave pe termen lung.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania