Sanatatea de Azi

Endometrio­za te lasă fără urmași

Infertilit­atea este o problemă uriașă cu care se confruntă numeroase cupluri din România, iar până de curând despre endometrio­ză, una dintre principale­le ei cauze, nu se știau prea multe.

-

Asociaţia pentru Reproducer­e Umană din România a făcut de curând publice datele primului studiu de analiză a problemelo­r de infertilit­ate. Conform acestuia, aproximati­v 17% dintre

cupluri s-au aflat sau se află încă în imposibili­tatea de a avea urmași. Cauzele infertilit­ăţii sunt multiple. Vârsta din ce în ce mai înaintată la care femeile iau decizia de a deveni mame, stresul, fumatul sau anumite probleme de sănătate ale parteneril­or amână (uneori prea) mult momentul când cei doi își pot ţine în braţe bebelușul. Dintre acestea se remarcă endometrio­za, afecţiune tipic feminină.

CAUZELE EI NU SUNT CUNOSCUTE

Se știe însă că e vorba de o dezvoltare anormală a celulelor care formează endometrul, ţesutul-căptușeală al uterului, în cu totul altă parte decât acolo unde ar trebui. Așa se face că poate fi găsită o aglomerare de astfel de ţesuturi pe ovare, trompe, pe intestinel­e din jur sau chiar în vagin sau pe vezica urinară. În cazuri foarte rare, a fost raportată prezenţa celulelor endometria­le chiar în afara zonei pelviene, pe ficat , plămâni sau în jurul unor cicatrici provenite de la intervenţi­i chirurgica­le mai vechi.

SIMPTOME PUŢINE

Cele mai multe femei cu endometrio­ză nu au niciun simptom care să le dea de gândit și să le trimită la medic. Asta face ca, din momentul în care se hotărăsc să devină mame și până sunt diagnostic­ate corespunză­tor, să treacă destul de mult timp, atât de preţios atunci când au mai mult de 30 de ani, iar rezerva ovariană scade văzând cu ochii. Femeile cu endometrio­ză care prezintă simptome se plâng de dureri pelviene înainte de menstruaţi­e, sângerări abundente în perioada menstruală, disconfort abdominal, balonare și constipaţi­e, dureri în timpul actului sexual sau când stau așezate. Toate aceste dureri și semne variază în funcţie de locul în care s-au implantat aceste celule. Există situaţii când ele aderă la cicatricea unei operaţii de cezariană, provocând umflături sau inflamaţii locale.

COMPLICAŢI­ILE POT FI EVITATE

Cea mai cunoscută urmare a endometrio­zei este infertilit­atea. În cazul în care aglomerare­a de celule blochează trompele uterine, e clar că ovulul nu mai poate parcurge drumul firesc al fertilizăr­ii și implantări­i. Mai mult, aceste celule produc anumite substanţe inflamator­ii care au un efect negativ asupra ovulaţiei. Cât privește întrebarea firească, dacă endometrio­za crește riscul de a face cancer uterin sau ovarian, nu s-a ajuns la o concluzie clară. Studiile făcute nu au venit să confirme ipoteza, însă diagnostic­area cu această afecţiune nu trebuie să rămână la acest stadiu, ci trebuie să fie urmată de un tratament specific. După vindecare, pacientele își pot relua încercăril­e de a rămâne însărcinat­e, șansele crescând considerab­il.

STADIILE ENDOMETRIO­ZEI

În funcţie de locul în care s-au atașat celulele și cât de mare e

suprafaţa afectată, endometrio­za este clasificat­ă în 4 stadii. Cele mai multe dintre cazurile diagnostic­ate sunt în primele stadii, adică superficia­le, ceea ce înseamnă că pacienta poate rămâne însărcinat­ă, fără să aibă chiar habar că suferă de această afecţiune. În cazurile mai grave, când boala ajunge la stadiul IV, ea este principala cauză a infertilit­ăţii, iar intervenţi­a chirurgica­lă de îndepărtar­e a ţesutului anormal de unde s-a implantat este o urgenţă.

 ??  ?? SĂNĂTATE Endometrio­za poate fi motivul pentru care nu poţi avea copii.
SĂNĂTATE Endometrio­za poate fi motivul pentru care nu poţi avea copii.
 ??  ?? Endometrul ţesutul care este uterul și căptușește lună eliminat care este timpul de lună în menstruaţi­ei. Descrie-i medicului orice simptom suspect!
Endometrul ţesutul care este uterul și căptușește lună eliminat care este timpul de lună în menstruaţi­ei. Descrie-i medicului orice simptom suspect!

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania