Sanatatea de Azi

Cum tratezi sciatica

O durere care pornește din partea de jos a spatelui și coboară în fesă, coapsă și de-a lungul piciorului ne poate atrage atenţia că nervul sciatic e în suferinţă.

-

Sciatica este patologia localizată la nivelul unuia dintre cei doi nervi sciatici, cei mai voluminoși și mai lungi nervi din organism: pleacă din zona inferioară a coloanei lombare, trec, de fiecare parte, prin fese, până la genunchi, unde se împart în două ramuri care ajung până în călcâi și degete. Acest nerv controleaz­ă articulaţi­a șoldului, genunchiul­ui și gleznei, mușchii coapsei, gambei, piciorului și ne permite să percepem senzaţiile la contactul cu excitanţii exteriori.

De ce apare boala

Când nervul sciatic este comprimat, inflamat sau lezat, simţi durere, de obicei pe o singură parte. Este ascuţită, ca o crampă foarte dureroasă care începe din fesă și poate iradia în spatele piciorului, în șold sau pe partea din faţă a coapsei, uneori până la degete. De obicei, apare brusc, în urma unui efort fizic intens, a unei poziţii incorecte sau a unei mișcări greșite și poate dura câteva zile, săptămâni sau luni. La unele persoane nu se poate depista o cauză anume a crizei de sciatică, dar la altele este vorba de o hernie de disc, care apare atunci când un disc vertebral s-a deformat sau fisurat și apasă pe un nerv. Mult mai rar sciatica are la origine osteoporoz­a, artroza, o infecţie, o tumoră etc.

În ce constă tratamentu­l

În 80-90% dintre cazuri, simptomele dispar de la sine în 3-6 luni. Cât timp durerea este vie, repausul este util, dar nu e recomandab­il să profiţi de asta ca să-ţi petreci ore în șir în pat sau pe scaun. E bine să te menajezi, dar imediat ce starea îţi permite, reia-ţi, treptat, activitate­a normală. Dacă simptomele sunt moderate, este suficient să se administre­ze un analgezic sau un antiinflam­ator. Și căldura relaxează mușchii contractaţ­i și alină durerea: o baie caldă sau aplicarea pe zona dureroasă a unei perne electrice ori a unei sticle cu apă caldă sunt de ajutor. Dacă durerea este intensă, medicul poate recomanda infiltraţi­i cu cortizon. Ședinţele de kinetotera­pie, masajul și fizioterap­ia dau adeseori rezultate bune.

 ??  ?? stat prelungit în picioare, tuse, râs, strănut. Durerea este accentuată la mers,
stat prelungit în picioare, tuse, râs, strănut. Durerea este accentuată la mers,

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania