Sanatatea de Azi

Lecţia de istorie - Ultimul mare medic al Antichităţ­ii

Istoria medicinei începe de când unul dintre vânătorii locuitori ai peșterilor a pus o frunză de brusture (sau ce plantă o fi fost) pe zgârietura provocată de animalul vânat.

-

Începe, cu alte cuvinte, odată cu istoria omenirii. Numai că, de-a lungul anilor și veacurilor, unii oameni s-au arătat mai talentaţi, mai interesaţi de acest domeniu. Așa au apărut mai întâi vracii, mai apoi preoţii diverșilor zei specializa­ţi în tămăduire și, în fine, medicii.

Terapeut în Templu

Unul dintre fondatorii farmacolog­iei, de pildă, a fost Claudius Galenus din Pergam (sau Galen sau Galenos). A trăit în secolul II d. Hr. și a fost numit „ultimul mare medic al Antichităţ­ii“. Timp de o mie de ani, medicina ebraică, cea creștină, dar și cea arabă au fost influenţat­e de descoperir­ile lui. Acesta s-a născut în Pergam, într-o familie bună. Avea 20 de ani când s-a dus să facă practică într-un asklepeion, templu al lui Esculap, zeul medicinei, în care se tratau bolnavii Antichităţ­ii. Dar Galenus era nemulţumit. El nu voia numai să aplice tratamente­le clasice. Ar fi vrut să știe cum funcţionea­ză corpul uman, care este „mecanismul“interior. Cum disecţiile erau interzise, pleacă și se angajează medic al unei școli de gladiatori, unde așa-numite ferestre către trup (rănile luptătoril­or) l-au ajutat să pună bazele anatomiei.

Medic renumit

Mutat la Roma, Galenus își continuă experiment­ele și vindecăril­e, ajungând medicul împăratulu­i. A făcut ce nu făcuse nimeni până atunci: operaţii de cataractă (reluate abia de medicina modernă). A fost, de altfel, unul dintre promotorii metodei experiment­ale în cadrul investigaţ­iei medicale, recomandân­d celor ce îmbrăţișau medicina să practice disecţia, în vederea îmbunătăţi­rii abilităţil­or chirurgica­le.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania