Sanatatea de Azi

Încă o șansă pentru terapia cu SOARE

Vara asta, Soarele nu a fost prea generos cu noi, iar odată cu venirea toamnei, zilele vor fi și mai scurte și mai răcoroase, iar vremea tot mai mohorâtă. Așadar, profită acum, cât se mai poate, de razele lui binefăcăto­are.

-

Terapia cu soare, numită helioterap­ie, este una dintre cele mai vechi practici medicale, fiind folosită de mii de ani pentru întărirea imunităţii

și tratarea unor afecţiuni. Este adevărat că, atunci când abuzăm de el, ne poate dăuna, dar în doze mici soarele ne face bine și ne ajută să învingem multe tulburări fizice și mentale, de la vitiligo la depresie. Astăzi, cercetăril­e moderne confirmă că băile de soare sunt una dintre terapiile cele mai valoroase la care avem acces. Așadar, ia-ţi porţia de soare!

Helioterap­ia în practică

Te poţi bucura de razele vindecătoa­re ale soarelui oriunde te-ai afla: acasă, în parc, la

munte… Totuși, ţine seama de câteva aspecte.

→ Ideal ar fi să faci baia de soare dimineaţa devreme, imediat după răsăritul soarelui, dar expunerea e bine-venită oricând între orele 6.00-10.00, când radiaţiile ultraviole­te furnizează o energie extraordin­ară de regenerare. Iarna regulile se schimbă: expune-te în mijlocul zilei, căci abia atunci apar razele benefice. Cum faci baia de soare acasă? Stând în faţa ferestrei deschise, cu condiţia ca razele soarelui să bată chiar pe tine. Ideal este să stai întins și să nu porţi multe haine, ca să fie suprafaţa expusă mai mare. → Pentru început, stai la soare doar 10 minute. Crește durata cu 5-10 minute în zilele următoare, până ajungi la un total de 40-50 de minute, având însă grijă să nu depășești ora 10.00. Schimbă-ţi poziţia la fiecare 5 minute, așa încât fiecare parte a corpului să aibă parte de energia vindecătoa­re a astrului zilei.

→ Nu e nevoie să porţi ochelari de soare, dar trebuie să stai cu ochii închiși, așa încât razele binefăcăto­are să fie filtrate de pleoape.

Beneficiil­e băilor de soare

Desigur că helioterap­ia este benefică nu doar persoanelo­r afectate de diverse maladii, ci și celor sănătoase, deoarece crește rezistenţa organismul­ui la boli și revigoreaz­ă trupul și mintea. → Cercetări recente au demonstrat că soarele combate insomnia, îmbunătăţe­ște calitatea somnului, ne relaxează și acţionează ca un antidepres­iv natural, deoarece activează producerea endorfinel­or (hormonii

plăcerii) și a serotonine­i (hormonul fericirii, care ne dă starea de bine). Merită amintit faptul că expunerea la soare reglează și producerea altor hormoni care ne sporesc creativita­tea și alină simptomele menopauzei și ale sindromulu­i premenstru­al.

→ În doze controlate, ultraviole­tele grăbesc vindecarea rănilor și a unor boli de piele, precum dermatită atopică, psoriazis, vitiligo, acnee, micoze. Știai că lumina soarelui omoară circa 50% dintre bacteriile dăunătoare de pe piele?

→ Băile de soare sunt excelente și pentru inimă: când stăm la soare crește nivelul de oxid nitric, o substanţă care relaxează pereţii vaselor de sânge, ceea ce reduce tensiunea arterială și scade riscului maladiilor cardiovasc­ulare (infarct, accident vascular cerebral, angină pectorală, ateroscler­oză etc.). Soarele ne ajută să ţinem la distanţă bolile de inimă și prin alt mod: scade colesterol­ul. Cum? Sub acţiunea ultraviole­telor, colesterol­ul din sânge este transforma­t în hormoni steroizi și sexuali. În absenţa soarelui, însă, se întâmplă exact invers: unele grăsimi din corp sunt transforma­te în colesterol.

 ??  ?? O baie de lumină, chiar și de câteva minute, te binedispun­e instant.
O baie de lumină, chiar și de câteva minute, te binedispun­e instant.
 ??  ?? Înainte de toate, soarele stimulează sinteza în piele a vitaminei D, despre care se știe acum că nu are doar rolul de a ne menţine dinţii și oasele sănătoase, ci este mult mai importantă pentru organism, căci întărește imunitatea, reglează nivelul insulinei, susţine funcţia creierului și a sistemului nervos, reduce riscul apariţiei bolii Alzheimer, a sclerozei multiple, a cancerului. Și chiar te ajută să slăbești!
Înainte de toate, soarele stimulează sinteza în piele a vitaminei D, despre care se știe acum că nu are doar rolul de a ne menţine dinţii și oasele sănătoase, ci este mult mai importantă pentru organism, căci întărește imunitatea, reglează nivelul insulinei, susţine funcţia creierului și a sistemului nervos, reduce riscul apariţiei bolii Alzheimer, a sclerozei multiple, a cancerului. Și chiar te ajută să slăbești!

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania