Sanatatea de Azi

Secrete de... negrilică

Nigella sativa pe numele ei oficial, negrilica este folosită de mii de ani drept condiment sau conservant. Mai ales în ţările arabe, Liban, India, Turcia. Dar și pe la noi.

-

Ise mai spune și chimen negru, are un gust ușor picant, cu aromă de oregano, pe care-l dezvoltă după prepararea termică. A fost descrisă însă și ca plantă medicinală de Dioscoride și Pliniu cel Bătrân.

ÎN MÂNCARE

→ Arabii o folosesc ca decor pentru pâine și foitaj, dar și ca ingredient.

→ La noi, se folosește de multă vreme în aromatizar­ea celebrei brânze de Brăila. De altfel, tocmai negrilica face ca telemeaua de Brăila să fie produs omologat. → În Asia Mică, este folosită la aromatizar­ea uleiurilor și oţeturilor.

ÎN LEACURI

→ Pulberea de negrilică amestecată cu ulei de susan este folosită pentru tratarea abceselor și a hemoroizil­or, dar și pentru îndepărtar­ea păduchilor. → Seminţele de negrilică au efecte hipotensiv­e, antitoxice, antioxidan­te.

→ Sunt benefice pentru sistemul digestiv, calmând durerile stomacale și spasmele, având efect carminativ în caz de balonare și flatulenţă.

→ Infuzia este utilizată în tratamentu­l afecţiunil­or digestive și menstruale, în cazul lactaţiei insuficien­te și în cazul problemelo­r bronhice.

SEMINȚELE DE NEGRILICĂ CONŢIN CAROTEN, CONVERTIT DE CĂTRE FICAT ÎN VITAMINA A, CALCIU, FIER ŞI POTASIU.

 ??  ?? Mare Carol del cultivarea a ordonat pe fermele de plantei în Seminţele sale. domeniile medicinal în erau folosite și ca stimulent, vin, ca aromatizan­t.
Mare Carol del cultivarea a ordonat pe fermele de plantei în Seminţele sale. domeniile medicinal în erau folosite și ca stimulent, vin, ca aromatizan­t.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania