Sanatatea de Azi

Ce nu știai despre cele 5 simţuri

Le folosim zilnic, am învăţat câte ceva despre ele la școală, totuși știm destul de puţine lucruri despre simţuri. Hai să facem o scurtă călătorie în lumea lor!

-

Auzul, văzul, mirosul, gustul și pipăitul sunt cele 5 simţuri cu care natura a înzestrat omul pentru a-l ajuta să cunoască și să perceapă cât mai variat lumea înconjurăt­oare.

GUSTUL

→ Avem aproximati­v 9000 de papile gustative pe limbă (femeile au mai multe decât bărbaţii).

→ Fiecare papilă este dotată cu 50-150 de celule receptoare, care trăiesc doar 1-2 săptămâni, fiind apoi înlocuite cu altele noi.

→ Gusturile de bază pe care le percepem sunt dulce, acru, sărat și amar, toate celelalte fiind o combinaţie a acestora.

MIROSUL

→ Cu ajutorul nasului distingem mii de mirosuri, dar cei cu un simţ al mirosului bine dezvoltat pot percepe chiar și 10.000 de mirosuri.

→ Aria olfactivă a omului măsoară 10 cm² (la câine este de 170 cm²).

→ Un miros ne place sau nu în funcţie de asocierea emoţională pe care am făcut-o când am intrat prima oară în contact cu el.

SIMŢUL TACTIL

→ Pielea, cel mai mare organ din corp, măsoară 1,8 m² și cântărește 3-4 kg. Ea ne ajută să percepem senzaţiile de căldură, rece, presiune și durere.

→ Cele mai sensibile părţi ale corpului sunt mâinile, buzele, faţa, gâtul, limba, degetele, iar cea mai puţin sensibilă e mijlocul spatelui.

→ Pleoapele au pielea cea mai subţire de pe toată suprafaţa corpului.

→ În fiecare zi, pielea noastră pierde 50 de milioane de celule.

VĂZUL

→ Ochiul uman poate detecta 10 milioane de nuanţe, dar nu

poate vedea lumina ultraviole­tă sau infraroșie.

→ Ochii sunt singura parte a corpului uman care poate funcţiona la o capacitate de 100% în orice moment, zi sau noapte.

→ O persoană clipește la fiecare 2,8 secunde, adică de 11.500 de ori pe zi.

AUZUL

→ Oamenii pot distinge sute de mii de sunete diferite, dacă acestea au o frecvenţă cuprinsă între 20 și 20.000 de hertzi.

→ Zona „normală“pentru urechea umană este cuprinsă între 0 și 90 de decibeli. Experţii afirmă că expunerea frecventă la zgomote cu intensitat­e de 86 de decibeli și peste poate afecta auzul (în jur de 86 de decibeli are un camion ce trece în apropiere, un blender, o mașină de tuns iarba).

ȘTIAI CĂ ALIMENTELE PICANTE STIMULEAZĂ DE FAPT RECEPTORII DURERII ȘI NU PAPILELE GUSTATIVE? SAU CĂ NU PUTEM SIMȚI NICIUN GUST DACĂ AVEM LIMBA USCATĂ?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania