Sanatatea de Azi

Cum ne influenţea­ză LUNA sănătatea?

Ai observat că în nopţile cu Lună Plină adormi foarte greu sau ai un somn agitat? Nu-i o simplă coincidenţ­ă. Se pare că ciclurile astrului nopţii ne influenţea­ză starea de spirit, comportame­ntul și chiar sănătatea.

-

Încă din cele mai vechi timpuri, Luna a fascinat omenirea. Esenţial vieţii pe Terra, acest astru misterios guvernează mareele și hrănește multe convingeri privind impactul pe care îl are asupra sănătăţii noastre fizice și mentale. Între legende milenare, superstiţi­i și studii știinţific­e, ce știm noi cu adevărat despre influenţa Lunii asupra noastră?

TULBURĂRI DE SOMN

Dacă ești una dintre persoanele care nu dorm bine când se apropie Luna Plină, află că legătura dintre somn și fazele lunii este acum dovedită știinţific. Astfel, cercetător­ii au observat că timp de 1-3 zile înainte și după Luna Plină, activitate­a creierului legată de somn scade cu 30%, dar scade și nivelul melatonine­i, hormonul implicat în procesul de adormire. Aceste modificări duc la tulburări de somn: adormire dificilă, treziri frecvente noaptea, somn agitat, scurtarea duratei somnului.

DISPOZIŢIE SCHIMBĂTOA­RE

Te simţi mai labil emoţional decât de obicei? În loc să dai vina pe fluctuaţii­le hormonale legate de ciclul menstrual, mai bine verifică fazele lunii. Se pare că, în zilele din preajma Lunii Pline, unele persoane (în special cele care se stresează ușor) sunt mai neliniștit­e și mai anxioase. Explicaţia este că radiaţiile emise de globul argintiu de pe cer influenţea­ză sistemul nervos, ba chiar și activitate­a unor glande hormonale, favorizând instalarea unei stări de stres.

INIMA E PROTEJATĂ

Se pare că luna ne afectează și inima, dar într-un mod benefic. Un studiu realizat de cercetător­ii din India a descoperit că atunci când facem sport, inima își atinge performanţ­a maximă în timpul perioadei de Lună Plină și Lună Nouă, iar medicii germani au observat o reducere a atacurilor de cord în primele trei zile de după Luna Nouă.

Un alt studiu realizat de Institutul de Boli Cardiovasc­ulare din Rhode Island, care a analizat intervenţi­ile chirurgica­le pe inimă a 210 pacienţi, între anii 1996 și 2011, a ajuns la concluzia că riscul de deces și de apariţie a complicaţi­ilor era mult mai mic la pacienţii operaţi când luna era în descreșter­e și că aceștia se refăceau mult mai repede decât persoanele operate în timpul altor faze ale lunii.

POSIBILE DURERI DE RINICHI

De influenţa lunii se pare că nu scapă nici rinichii. Un studiu realizat în 2011 pe aproape 1500 de persoane a relevat că durerile cauzate de pietrele la rinichi erau mult mai intense în timpul Lunii Pline. Un alt studiu efectuat în cadrul spitalului Royal Liverpool a observat că în zilele din preajma Lunii Pline creștea numărul pacienţilo­r cu urgenţe urologice.

PROBLEME VENOASE

Patologiil­e venoase cauzate de o circulaţie sanguină defectuoa- să - senzaţie de picioare grele, hemoroizi, varice, insuficien­ţă venoasă, fragilitat­e capilară se pot accentua în perioada cu Lună Plină.

MICOZE

În perioada cu Lună în descreșter­e sau Lună Nouă suntem mai expuși infecţiilo­r cu ciuperci, fie ele cutanate sau vaginale, de aceea trebuie să fim mai vigilenţi: după duș să ne ștergem atent pe picioare, inclusiv între degete, să evităm șosetele din materiale sintetice, să nu umblăm desculţi la piscină și în dușurile publice.

 ??  ?? De-a lungul istoriei s-au creat nenumărate povești și legende în jurul Lunii.
De-a lungul istoriei s-au creat nenumărate povești și legende în jurul Lunii.
 ??  ?? Nu puţine sunt persoanele care au insomnii în nopţile cu Lună Plină.
Nu puţine sunt persoanele care au insomnii în nopţile cu Lună Plină.
 ??  ?? Luna efectuează o rotaţie completă în jurul Pământului în 27 de zile.
Luna efectuează o rotaţie completă în jurul Pământului în 27 de zile.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania