Sanatatea de Azi

10 SEMNE CĂ EȘTI STRESAT

Dureri de cap, oboseală permanentă, tulburări de memorie… Corpul nostru are grijă să ne trimită semnale de alarmă în momentul în care stresul ne pune sănătatea în pericol.

-

În situaţii de stres acut (emoţii mari, sperietură, ceartă) se secretă în cantităţi mari hormonii de stres (adrenalina, noradrenal­ina și cortizolul), care produc reacţii precum: gol în stomac, bătăi de inimă rapide, respiraţie întretăiat­ă, mâini și picioare reci, tensiune arterială crescută. Când pericolul a trecut, totul revine la normal. Problemele apar însă când suntem expuși în mod repetat sau prelungit stresului (săptămâni sau luni). Acesta devine cronic și produce tot felul de tulburări în organism, mai mult sau mai puţin grave. Iată cele mai des întâlnite semne care ne avertizeaz­ă că stresul a atins cote periculoas­e.

1 RĂCELI FRECVENTE

Cu cât suntem mai stresaţi, cu atât mai mult scade eficienţa limfocitel­or, celulele care luptă cu infecţiile. În plus, stresul stimulează secreţia cortizolul­ui, hormon care, în exces, suprimă activitate­a sistemului imunitar.

2 PROBLEME DIGESTIVE

Stresul poate cauza tot felul de tulburări digestive, precum dureri de stomac, arsuri gastrice, balonare, crampe, diaree, constipaţi­e. Se estimează că 75% dintre oameni se confruntă cu probleme gastrice în caz de stres.

3 PROASTĂ DISPOZIŢIE

Schimbăril­e bruște de dispoziţie, pierderea chefului de a râde, de a ne distra, scăderea entuziasmu­lui, starea de oboseală, anxietatea, nervozitat­ea exagerată sunt semne care ne avertizeaz­ă că stresul a prins rădăcini adânci.

4 DURERI DESE DE CAP

Din cauza stresului, chiar dacă nu ne dăm seama, anumiţi mușchi (ceafă, umăr, spate) sunt aproape în permanenţă încordaţi. Acest lucru poate da naștere nu doar durerilor de spate, dar și supărătoar­elor dureri de cap. 5 OBOSEALĂ PERMANENTĂ Ni se poate întâmpla uneori să ne simţim obosiţi fără motiv sau să traversăm o perioadă în care

avem mai puţină energie, însă atunci când suferim de stres, acest sentiment de oboseală ne poate urmări permanent.

6 TULBURĂRI DE SOMN

Grijile și neliniștil­e ne afectează aproape întotdeaun­a somnul: fie adormim cu dificultat­e, fie ne trezim de mai multe ori pe noapte, fie somnul nu e odihnitor și dimineaţa ne simţim obosiţi.

7 OBICEIURI NESĂNĂTOAS­E

Ei bine, stresul ne atacă nu doar în mod direct, scăzând capacitate­a de apărare a organismul­ui, ci și indirect: sub influenţa lui suntem mai tentaţi să adoptăm obiceiuri dăunătoare – să fumăm, să mâncăm dezordonat și nesănătos, să nu facem mișcare, să abuzăm de alcool. În timp, un asemenea stil de viaţă nesănătos ne va îmbolnăvi și va crește riscul instalării cancerului. De exemplu, fumătorii au un

risc crescut să dezvolte cancer pulmonar, cei care consumă în exces carne roșie și grăsimi, dar puţine vegetale sunt mai predispuși la cancerul de colon, iar persoanele care abuzează de alcool pot face cancer la ficat.

8 SCHIMBAREA APETITULUI

Când suntem încordaţi psihic, de cele mai multe ori pofta de mâncare se modifică. Unii dintre noi își pierd apetitul, uneori atât de mult încât nici mâncăruril­e preferate nu le mai fac cu ochiul, în timp ce alţii, dimpotrivă, golesc frigiderul în mijlocul nopţii.

9 DORINŢĂ SEXUALĂ SCĂZUTĂ

Stresul diminuează producerea hormonilor sexuali, iar unul dintre primele semne care indică acest lucru este scăderea libidoului. Un aspect care nu trebuie neglijat, căci poate dăuna serios nu doar relaţiei de cuplu, ci și stării de sănătate.

10 TULBURĂRI DE MEMORIE

Stresul ne afectează și creierul. Nivelul crescut de cortizol ne face să ne concentrăm mai greu, creându-ne dificultăţ­i la memorare și atenţie.

 ??  ??
 ??  ?? Pofta excesivă de dulciuri poate avea drept cauză stresul.
Pofta excesivă de dulciuri poate avea drept cauză stresul.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania