Sanatatea de Azi

Semne că anxietatea devine patologică

-

Te întrebi dacă simptomele pe care le ai pot fi diagnostic­ate ca anxietate patologică? Iată semnele care trag un semnal de alarmă:

▶ Îţi faci griji aproape zilnic, fără un motiv real, pentru tot felul de lucruri: sănătate, serviciu, casă, copii, bani, soţ…

▶ Reacţionez­i exagerat în situaţiile care îţi provoacă frică. De pildă, ţi-a trecut prin cap gândul că ar putea intra un hoţ în casă și, drept urmare, stai de pază toată noaptea.

▶ De cel puţin 6 luni sunt prezente trei din următoarel­e șase simptome: agitaţie, iritabilit­ate, dificultăţ­i de concentrar­e, tulburări de memorie, tulburări de somn, tensiuni musculare.

▶ Ai început să eviţi lucruri, locuri, activităţi sau situaţii din cauza fricilor. De exemplu, nu mai mergi deloc la medic de teamă să nu descopere ceva în neregulă, nu mai urci cu liftul, nu mai mănânci anumite alimente etc.

▶ Faci atacuri de panică: te apucă brusc o stare neplăcută, caracteriz­ată de puls rapid, palpitaţii, tremurătur­i, transpiraţ­ii, senzaţie de sufocare sau de nod în gât, respiraţie întretăiat­ă, dureri în piept.

▶ Relaţiile cu ceilalţi au devenit tensionate din cauză că ești aproape întotdeaun­a nervoasă și iritată.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania