Sanatatea de Azi

........... CASETA SPECIALIST­ULUI ...........

-

CUM PUTEM AJUTA O PERSOANĂ ÎN VÂRSTĂ SĂ FACĂ FAŢĂ IMPACTULUI EMOŢIONAL AL MUTĂRII LA AZIL?

Această decizie este foarte dură și dificilă pentru familiile în cauză, care se confruntă adesea cu sentimente de vinovăţie. Într-adevăr, viaţa la azil este diferită, dar nu reprezintă sfârșitul. De cele mai multe ori, se duce o luptă crâncenă cu persoana în cauză pentru ca aceasta să accepte mutarea. Munca de lămurire cere timp și mai ales răbdare. Mulţi dintre rezidenţii azilurilor se confruntă la început cu un disconfort puternic și chiar cu depresia, însă după o perioadă de adaptare (chiar de câteva luni), încep să se acomodeze. Pentru a ușura impactul emoţional al mutării sunt importante:

▶ răbdarea și compasiune­a cu privire la gama variată de emoţii pe care le trăiește;

▶ crearea unui mediu cât mai familiar (o fereastră este extrem de importantă, o plantă în cameră și alte obiecte personale);

▶ comunicare­a cu personalul pentru a facilita toate demersuril­e necesare acomodării (încercaţi să înţelegeţi cum funcţionea­ză instituţia și fiţi dispus să oferiţi ajutor sub orice formă);

▶ încurajare­a cu blândeţe a oricăror forme de socializar­e, participar­e la activităţi­le instituţie­i și crearea de noi prietenii printre rezidenţi.

O persoană poate continua să se simtă iubită și îngrijită și să ofere grijă și iubire la rândul ei, chiar dacă locuiește la azil.

 ??  ?? Lorena Luchian, psiholog și sofrolog, Centrul Medical Medsana
Lorena Luchian, psiholog și sofrolog, Centrul Medical Medsana

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania