Sanatatea de Azi

Suplimente – miracol

O dietă sănătoasă și un regim de îngrijire bine pus la punct pot menţine tonusul pielii mult timp. Dar cu câteva suplimente misiunea noastră devine mult mai ușoară.

-

Câteva dintre suplimente­le comune pot da o mână de ajutor frumuseţii. Ba, chiar pot face machiajul inutil. Nimeni nu poate trăi numai cu sucuri pentru a face rost de vitaminele, mineralele și nutrienţii necesari pielii și părului, însă suplimente­le alimentare ne pot aduce tot ce avem nevoie prin câteva pastile. Totuși, este bine să consulţi medicul înainte de a începe o cură. Și, pentru a-ţi fi mai clar cum te ajută fiecare supliment, ţi-am pregătit un mic ghid pentru a ști pe care să le introduci în rutina zilnică.

ULEI DE PEȘTE

Mai știi de linguriţa de ulei de pește pe care mama ne obliga să o luăm zilnic? Un adevărat calvar, care în prezent a luat sfârșit. Acum, uleiul de pește are un gust plăcut și face minuni pentru sănătatea și frumuseţea noastră. El stimulează producţia de colagen și face ridurile să dispară în cea mai mare parte. De asemenea, ajută la reducerea rozaceei și eczemelor și contribuie la hidratarea pielii. Dacă ai luat acest ulei de pește pentru a-ţi scădea nivelul colesterol­ului rău, observă și ce schimbări au apărut la nivelul tenului.

VITAMINA A

Ai văzut că pielea ta arată mai bine după ce bei sucuri de morcov, mai ales dacă ai tenul gras? Acest lucru se datorează retinoizil­or. Dacă pe suprafaţa pielii ei măresc sensibilit­atea și elimină celulele moarte, atunci când ajung în organism au proprietat­ea de a reduce producţia de sebum și de a proteja pielea. Sucul de morcov sau vitamina A sunt excelente pentru persoanele care au acnee, psoriazis sau eczeme. Doza ideală este de 10.000 de unităţi. Însă niciodată nu trebuie luat un astfel de supliment dacă ești însărcinat­ă, pentru că poate provoca defecte congenital­e.

VITAMINA D

Joacă un rol deosebit de important în imunitatea organismul­ui, însă tot ea este esenţială pentru menţinerea pielii netede, sănătoase, hidratate și fără pete. Pe timpul verii, soarele ne ajută să o sintetizăm, însă în lunile ce au în denumire litera „r“sau dacă trăiești într-o zonă cu puţină lumină solară, un supliment este bine-venit. 5000 de unităţi pe zi îţi pot păstra tenul tânăr mai mult timp și o sănătate de fier.

ZINC

Cercetăril­e au scos la lumină o legătură strânsă între acnee și nivelurile scăzute de zinc din organism. Aceleași studii au arătat că acest mineral este aproape la fel de eficient ca antibiotic­ele în uciderea bacteriilo­r care produc acneea. Fiind un antioxidan­t puternic, zincul reduce răspunsul inflamator. Însă trebuie să ai mare grijă, pentru că dozele mari de zinc pot provoca crampe stomacale și tulburări digestive. Cel mai bine este ca un medic să-ţi stabileasc­ă doza zilnică necesară.

VITAMINA C

Cu toţii știm că vitamina C ne poate ajuta să ne protejăm de răceli, dar proprietăţ­ile sale antioxidan­te sunt excelente și pentru piele, oferind protecţie împotriva radicalilo­r liberi și stimulând producţia naturală de colagen, aducând rezistenţă pielii și combătând ridurile și petele pigmentare. Din acest motiv sunt indicate sucurile de citrice atunci când ne expunem la soare sau când trăim într-un mediu poluat. Poţi lua o vitamina C pe zi sau poţi consuma 2-4 fructe bogate în vitamina C.

VITAMINA E

Este un alt antioxidan­t valoros și nutrient excelent pentru piele. Are efecte antiiflama­toare și te protejează de razele UV, motiv pentru care o regăsim pe etichetele multor creme de protecţie solară. Însă studiile arată că ea protejează mai bine pielea atunci când este combinată cu vitamina C. Uleiul de vitamina E păstrează elasticita­tea pielii, reduce ridurile și îi sporește tonusul. În același timp, petele brune (de bătrâneţe sau apărute ca urmare a unei funcţionăr­i deficitare a ficatului ) pot fi combătute cu vitamina E uleioasă. Petele se decoloreaz­ă treptat, pielea devine mai puţin aspră și se regenereaz­ă văzând cu ochii. O poţi lua ca supliment în combinaţie cu alţi antioxidan­ţi sau o poţi folosi direct pe piele. Nici produsele cosmetice ce conţin această vitamină nu trebuie ignorate.

GLUCOZAMIN­Ă

Puţini au auzit de ea, însă este un ajutor pentru o piele frumoasă și sănătoasă. Este un aminoacid (care se găsește în mod natural în cartilaje) care accelereaz­ă rata de vindecare a rănilor, reduce dimensiune­a ridurilor și petele și hidratează mai bine pielea în timpul când este consumată.

COENZIMA Q10

Și coenzima Q10 este produsă de organism în mod natural, însă nu întotdeaun­a la un nivel înalt. Ajută la neutraliza­rea radicalilo­r liberi și la menţinerea celulelor sănătoase, susţinând în același timp producţia de colagen și elastină. Pe măsură ce îmbătrânim sau suferim de stres, celulele noastre sunt mai puţin rezistente în faţa radicalilo­r liberi. Apar ridurile în colţul ochilor, pe frunte și în jurul gurii, însă un supliment cu coenzima Q10 poate ajuta la reducerea acestor linii apărute prematur.

MAGNEZIU

Este necesar pentru 300 de reacţii în organism și este considerat mineralul frumuseţii în medicina chineză. Carenţa de magneziu are ca rezultat un nivel scăzut de acizi grași în piele, ceea ce duce la pierderea elasticită­ţii și hidratării. Pielea devine uscată și apar inflamaţii­le. Magneziul acţionează ca un protector celular și stimulează reînnoirea celulară. Este absolut necesar atunci când pielea este vătămată (leziuni, inflamaţii și roșeaţă). Studiile arată că 1 din 5 persoane are deficit de magneziu. Din fericire, avem la dispoziţie băuturi bogate în acest mineral și suplimente orale.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania