Sanatatea de Azi

Recunoști semnele unei boli mintale?

Afecţiunil­e de ordin psihic fac parte din viaţa noastră și mulţi dintre noi au în familie persoane cu astfel de probleme pe care nu știu cum să le gestioneze.

-

Din păcate, cele mai multe dintre bolile mintale nu se vindecă niciodată. Mai ales pentru că sunt complet ignorate. Cu tratament adecvat, multă implicare și înţelegere din partea familiei și a societăţii, dar și cu colaborare din partea pacientulu­i, ele pot fi ţinute în frâu. Marea problemă, care nu este doar a României, ci chiar și a unor ţări în care nivelul de educaţie sanitară este mai mare, iar sistemul de sănătate mult mai funcţional și protector, este că populaţia nu reușește să identifice și să cataloghez­e primele semne ale declanșări­i acestor afecţiuni. De-aici decurge apoi un lung șir de necazuri și întârzieri în diagnostic­are și tratament, fapt care duce la apariţia unor situaţii cu potenţial periculos ridicat.

TOT MAI MULŢI ROMÂNI BOLNAVI

Au existat nenumărate cazuri care au șocat opinia publică, de bolnavi mintal a căror afecţiune a scăpat de sub control și care i-a determinat să comită acte de o cruzime inimaginab­ilă. Copii fără apărare au sfârșit asasinaţi de mame a căror minte chinuită de boală a intrat în colaps, fără ca cineva din familie sau din imediata apropiere să sesizeze urmele de derapaj. Tocmai de aceea, până când sistemul de sănătate să ajungă să funcţionez­e cum trebuie, ar fi bine ca toţi să fim conștienţi de pericolul care se ascunde în spatele unui om cu afecţiuni psihice și să învăţăm să descifrăm gesturile pe care mintea sa bolnavă îl îndeamnă să le facă, înainte ca acesta să treacă la acţiuni cu adevărat fatale.

CELE MAI COMUNE SIMPTOME

Orice persoană în cazul căreia se bănuiește că există riscul să sufere de tulburări psihice trebuie să primească ajutor de specialita­te. Semnele instalării unei astfel de boli sunt multe și subtile, iar afecţiunil­e vizate, diverse: tulburări obsesiv-compulsive, paranoia, schizofren­ie, stres

LIPSA UNEI VIEȚI SOCIALE, LIPSA INTERACȚIU­NILOR CU PRIETENI, SOLITUDINE­A POT DUCE LA DECLANȘARE­A UNEI AFECȚIUNI PSIHICE.

posttrauma­tic și multe altele. Senzaţia continuă de teamă, frica inexplicab­ilă, neliniștea, gândurile sau ritualuril­e repetitive, gândurile sinucigașe, dorinţa de a-ţi face rău ţie sau altora

sunt toate semne de prezentat medicului. Iată și alte semnale de alarmă:

→ În caz de tulburare bipolară: lipsa energiei; ● iritabilit­ate; ● tristeţe sau senzaţie de deznădejde; ● alternanţa între stări de apatie și melancolie și stări de excitabili­tate nervoasă și hiperactiv­itate; ● dificultăţ­i de concentrar­e și probleme de memorie.

→ În caz de depresie: pierderea încrederii în propria persoană;

● tristeţe excesivă; ● lipsă de energie; ● lipsa chefului de viaţă;

● izolare socială.

→ În caz de schizofren­ie: coșmaruri; ● iritabilit­ate; ● halucinaţi­i;

● voci inexistent­e pe care doar bolnavul le aude; ● schimbări dramatice în obiceiuril­e alimentare sau de odihnă; ● furie inexplicab­ilă.

 ??  ?? Există mai bine de 200 de forme de afecţiuni mintale.
Există mai bine de 200 de forme de afecţiuni mintale.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania