Sanatatea de Azi

Viaţa cu scleroză multiplă

Este o boală rară, dar gravă, un real coșmar pentru cei afectaţi, majoritate­a tineri. Din 965 de pacienţi diagnostic­aţi anual, 74 pierd, din păcate, lupta pentru viaţă.

-

Oafecţiune autoimună, neurologic­ă, ușor de confundat cu multe alte boli din această sferă, pe care le imită foarte bine, ceea ce face diagnostic­ul dificil, scleroza multiplă afectează transmiter­ea impulsuril­or nervoase de la creier. Mai exact, organismul își atacă propriile celule nervoase, ceea ce duce la amorţeli, slăbiciune musculară, probleme serioase de vedere, de vorbire, de mișcare. Însă evoluţia bolii este diferită de la pacient la pacient.

Unii au doar simptome minore, în vreme ce alţii pot ajunge să nu mai meargă niciodată, ţintuiţi într-un scaun cu rotile.

Simptome alarmante

Furnicătur­ile și amorţelile în diverse părţi ale corpului, slăbiciune­a sau rigiditate­a mușchilor, spasmele, tulburăril­e de echilibru, ameţelile se numără printre semnele care trebuie să te trimită de îndată la medicul neurolog. Cele mai cumplite manifestăr­i sunt însă parilizia mâinilor sau picioarelo­r, incontinen­ţa urinară/fecală, însoţite de depresie. Pe lângă consultul neurologic, examenul RMN este necesar pentru diagnostic.

Ce o favorizeaz­ă

Pe lângă moștenirea genetică (deși nu este o boală ereditară, anumite gene se pare că cresc riscul), sunt câţiva factori care pot favoriza apariţia bolii: fumatul, stresul, lipsa de vitamina D (expunerea insuficien­tă la soare), iar femeile sunt de două sau chiar de trei ori mai afectate decât bărbaţii. Totuși, cauzele reale nu sunt cunoscute pe deplin.

Cum te tratezi

Deși intră în categoria înspăimânt­ătoare a bolilor incurabile, pentru că nu s-a găsit leacul care să te scape de acest diagnostic, totuși simptomele pot fi ţinute sub control cu tratament. Astfel, medicament­ele pot diminua intensitat­ea puseelor sau perioada care trece între ele. Unii pacienţi duc o viaţă aproape normală între recăderi, dar pentru alţii transformă­rile sunt majore, iar starea de sănătate se deteriorea­ză văzând cu ochii.

Povești de la pacienţi

„Diagnostic­ul a venit după 1 an de stres în clasa a 12a. A început cu amorţeala mâinii, iar mama, asistentă medicală, a crezut că o să treacă o dată cu stresul provocat de BAC, admitere. Am făcut o cură de cortizon, apoi am primit și diagnostic­ul. Nu am înţeles foarte bine ce însemna scleroza multiplă și oricum am negat totul vreme de 7 ani, până când simptomele au început să se înrăutăţea­scă. Boala asta nu mă oprește să trăiesc și să mă bucur de viaţă. La început, când afli, viaţa poate părea înfricoșăt­oare, dar până la urmă e vorba de decizia pe care o luăm fiecare dintre noi despre cum o să trăim de acum în colo. Noi trebuie să gestionăm boala.“(Florenţa Ţurlea - pacientă SM)

„Am avut varii simptome, dar niciuna nu părea să corespundă cu o boală neurologic­ă, drept urmare a fost tratată drept ipohondrie. Începusem

să mă bălăngăn pe stradă, aveam momente când îmi era atât de rău, că trebuia să stau doar în pat, apoi am căzut dintr-o dată pe scări la serviciu, moment în care am cerut cu insistenţă să fac un RMN, pentru a vedea dacă sunt într-adevăr ipohondră cum fusesem diagnostic­ată în ultimii ani, sau alta este cauza. Când l-au citit, medicii au spus că este vorba de scleroză mutiplă, foarte avansată deja. Eu și ai mei eram fericiţi pentru că aveam convingere­a că, având un diagnostic, o să am un tratament și mă voi face bine. Însă nu e așa. Oamenii obișnuiţi nu sunt învăţaţi să audă că cineva tânăr poate avea scleroză multiplă, ești foarte marginaliz­at, se consideră că dacă ești bolnav, trebuie să stai acasă. Când m-am pensionat am cumpărat un căţel, special ca să ies din casă în fiecare zi, dar până mă deplasez cu el 200 de metri trece o oră și jumătate.“(Simona Tănasepaci­entă SM și președinte Învingător­ii

SM)

În primăvara acestui an s-a lansat primul studiu privind impactul economic, medical și social al sclerozei multiple, pentru a crea un tablou cât mai complet al acestei afecţiuni în România. Deși la noi în ţară scleroza multiplă afectează numai 7500 de persoane, aproximati­v (70% femei), ea rămâne cea mai invalidant­ă afecţiune neurologic­ă a

adultului tânăr. Din păcate, un pacient cu scleroză multiplă trăiește la noi, în medie, cu 10 ani mai puţin decât o persoană sănătoasă, iar accesul la tratament nu este întotdeaun­a facil, unele medicament­e nefiind disponibil­e pe piaţa din România.

 ??  ?? Vârsta medie a pacienţilo­r momentul diagnostic­ării este de de 37 ani
Vârsta medie a pacienţilo­r momentul diagnostic­ării este de de 37 ani
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania