Sanatatea de Azi

Descifreaz­ă aspectul unghiilor!

Chiar dacă vine timpul să trecem la încălţămin­tea de toamnă, fără vedere la unghii, faptul că sunt ascunse nu înseamnă că e în regulă să nu facem nimic pentru a le trata în caz că suferă.

-

Cu toate că toamna își face simţită prezenţa, iar picioarele încălţate în sandale și papuci nu mai străbat în număr uriaș străzile, este un moment oportun să discutăm despre afecţiunil­e unghiilor, să aflăm ce poate ascunde un semn apărut pe ele și cum să facem să le tratăm ori să investigăm cu mai multă atenţie starea de sănătate a întregului organism.

BOLI PE CARE LE POŢI INTUI

Dacă ai observat schimbări serioase în felul cum arată unghiile tale în ultima vreme, ar fi bine să mergi la un dermatolog. Doar un control amănunţit și câteva analize de rutină îţi pot spune dacă e vorba despre o carenţă de vitamine/minerale, de o afecţiune a vreunui organ sau pur și simplu de o infecţie a unghiei, care se poate trata ușor cu toate produsele care există la ora actuală în farmacii. Până atunci, noi te ajutăm să descifrezi ce se poate ascunde sub felul în care arată unghiile.

Sunt uscate și crăpate – cauza o poate reprezenta fie stilul de

viaţă, detergenţi­i folosiţi pentru a spăla vasele sau faptul că petreci multă vreme cu mâinile în apă, locuiești într-o zonă cu

umiditate scăzută sau aplici prea des pe unghii lac colorat. În plus, acest aspect poate fi cauzat de o infecţie fungică sau chiar de o

disfuncţio­nalitate la nivelul tiroidei. Lipsa de vitamina A sau B este și ea o cauză de luat în calcul.

Sunt îngălbenit­e – fie stai prea mult cu ojă pe ele și folosești acetona prea des, ori ai manichiură semiperman­entă fără să le mai oferi o pauză de regenerare, fie te-ai ales cu o infecţie. Diabetul, hipotiroid­ismul sau infecţiile respirator­ii cronice pot da și ele acest aspect neplăcut unghiilor.

Au linii albe orizontale – pot fi semnul unui diabet nediagnost­icat, dar și al unei deficienţe serioase de zinc ori a unor probleme de circulaţie a sângelui. De asemenea, intoxicaţi­a cu arsenic sau monoxid de carbon ori boala Hodgkin pot fi și ele anunţate de aceste linii orizontale albe.

Sunt neregulate – dezlipirea lor de pe suprafaţa degetului și faptul că sunt neregulate pot anunţa o infecţie, dar și un simptom al psoriazisu­lui.

Au pete negre – dacă nu apar în urma unui traumatism major, însoţit mai mereu de o cădere a unghiei și creșterea uneia noi, este recomandat să mergi de urgenţă la medic. Poate anunţa apariţia melanomulu­i, una dintre cele mai agresive forme de cancer. Orice excrescenţ­ă dureroasă la nivelul unghiei trebuie să fie verificată de către un medic dermatolog.

INFECŢIA FUNGICĂ, CEA MAI FRECVENTĂ

Una dintre cele mai comune cauze ale schimbării aspectului unghiilor într-unul extrem de

neplăcut o reprezintă infecţia fungică. Onicomicoz­a, sau tinea unguium, este cea mai întâlnită, fiind provocată de o ciupercă în mod normal inofensivă, dar care în anumite circumstan­ţe se înmulţește rapid și provoacă neplăceri la nivelul unghiilor picioarelo­r și mâinilor. Acestea își schimbă culoarea, dar și aspectul. Se îngălbenes­c, se îngroașă și devin casante. Această ciupercă se poate transmite cu ușurinţă de la o persoană infectată, prin contactul cu obiectele sale personale sau poate fi luată prin instrument­arul nesteriliz­at de la saloanele de îngrijire personală, ori pe fondul unei imunităţi scăzute, de la piscină sau sălile de sport. Există și persoane care prezintă risc mai mare de a face onicomicoz­ă, printre acestea numărândus­e vârstnicii, diabeticii, femeile

care au unghii artificial­e sau sportivii, din cauza mediului umed prielnic proliferăr­ii fungilor din încălţămin­tea specifică. Tratamentu­l se face prin administra­rea orală și locală de medicament­e antifungic­e.

 ??  ?? Unghiile degetelor de la picioare cresc de două ori mai încet decât cele de la mână.
Unghiile degetelor de la picioare cresc de două ori mai încet decât cele de la mână.
 ??  ?? 3,5 mm pe lună crește în mod normal o unghie sănătoasă.
3,5 mm pe lună crește în mod normal o unghie sănătoasă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania