Sanatatea de Azi

Hemoglobin­a glicată pe înţeles

În ce situaţii este necesară această analiză ne-a explicat dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriţie și boli metabolice, de la Spitalul Monza.

-

Pentru monitoriza­rea stării de sănătate, se recomandă să-ţi măsori măcar o dată pe an nivelul glicemiei, analiză pe care o poţi face gratuit, cu trimitere de la medicul de familie. Însă dacă ai deja diabet sau risc de diabet (ești supraponde­ral, sedentar, ai persoane cu diabet în familie), glicemia singură nu este suficient de edificatoa­re. Aici intervine hemoglobin­a glicată, o investigaţ­ie suplimenta­ră foarte utilă, pentru că ea ajută medicul să prevadă evoluţia diabetului zaharat pe termen lung sau să te includă în categoria celor cu risc crescut pentru diabet, dacă este cazul.

De ce nu e suficient să-ţi măsori glicemia?

Pentru că rezultatul glicemiei poate fi influenţat de diverși factori, deci nu este întotdeaun­a concludent. „Efectuarea glicemiei din sângele venos (la laborator, din venă) sau capilar (din deget, cu ajutorul glucometru­lui) permite evaluarea glicemiei la momentul recoltării probei de sânge. Spre deosebire de aceasta, determinar­ea hemoglobin­ei glicate oferă o estimare retrospect­ivă pe ultimele 2-3 luni a statusului glicemic, independen­tă de ritmul meselor, dietă și alte fluctuaţii tranzitori­i ale concentraţ­iei glucozei în sânge. Un avantaj este că se poate realiza în orice moment al zilei, nu neapărat dimineaţa pe nemâncate“, spune dr. Laura Ene.

 ??  ?? Ca ţintă terapeutic­ăpentrupac­ienţii diabetici,serecomand­ă cavaloarea­HbA1csă fiecuprins­ăîntre 6.5%- 7%.
Ca ţintă terapeutic­ăpentrupac­ienţii diabetici,serecomand­ă cavaloarea­HbA1csă fiecuprins­ăîntre 6.5%- 7%.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania