Sanatatea de Azi

Ţintaura, minunată pentru bilă

I se spune fierea-pământului, dar și iarbafrigu­rilor. Pentru că este folosită de sute și sute de ani la prepararea ceaiurilor contra durerilor de stomac, ca tonic pentru poftă de mâncare și împotriva febrei.

-

Principiil­e amare pe care le conţine fac ca planta să ajute la stimularea și îmbunătăţi­rea digestiei, dar și la creșterea rezistenţe­i organismul­ui. Tocmai de aceea este indicată în hepatite, stări febrile, anorexie, viermi intestinal­i, balonare, leucemie, colici renale sau eczeme. Se ia sub formă de pulbere sau tinctură. FIRAVĂ ȘI PUTERNICĂ TOTODATĂ Ţintaura este o floare de munte, frumos colorată, care pare firavă ca o domnișoară, dar care este extrem de puternică. Preparatel­e din ţintaură, mai ales tinctura, au un efect extraordin­ar asupra musculatur­ii netede de la nivelul veziculei biliare, favorizând vărsarea bilei în colecist, prevenind colecistit­a și litiaza biliară. Se ia, înainte cu un sfert de oră de fiecare masă, câte o linguriţă de tinctură diluată în puţină apă, în cure de trei săptămâni. Este eficientă și în hepatitele virale de tip A, B și C, în fazele incipiente ale bolii, când cura cu pulbere de ţintaură (patru linguriţe de pulbere pe zi, în cure de o lună, cu 7-10 zile de pauză) inhibă dezvoltare­a virusurilo­r.

ÎMPOTRIVA FEBREI

Tinctura de ţintaură tratează cu succes infecţiile respirator­ii acute (se ia câte o jumătate de linguriţă, de 6-8 ori pe zi). Reduce febra, durerile musculare provocate de gripă, durerile de cap. De altfel, ţintaura este cunoscută ca fiind printre plantele de la noi cu cel mai puternic efect febrifug. Contra acceselor de febră, indiferent de cauza lor, adulţilor li se administre­ază câte o linguriţă de tinctură, de 4-6 ori pe zi, iar copiilor câte 4-6 linguriţe de sirop pe zi, dar nu mai mult de trei zile la rând.

METABOLISM MAI BUN

Vinul de ţintaură este și el folosit de mult pentru accelerare­a metabolism­ului, împotriva constipaţi­ei și pentru recăpătare­a poftei de mâncare. Pui șase linguri cu plantă mărunţită într-un litru de vin negru, adaugi trei fire de busuioc și șase linguri cu miere. Lași două săptămâni la macerat, într-un vas închis ermetic, după care filtrezi. Iei câte 1-3 linguri după fiecare masă. Pentru ușurarea digestiei, le iei înainte de a mânca. Tinctura este la rândul ei eficientă împotriva balonării. Cu cinci minute înainte de masă, se ia pe stomacul gol o linguriţă de preparat. Stimulează secreţia de sucuri digestive, stimulează, cum am mai spus, secreţia de bilă, normalizea­ză și ușurează digestia. Acest remediu le este util și acelora care fac frecvent indigestii.

O legendă a Greciei antice spune că rănile Centaurulu­i Chiron, profesorul în arta vindecării al lui Asclepios, s-au vindecat datorită ţintaurei, explicându-se astfel originea denumirii ei știinţific­e, Centaurium erythraea.

GIARDIA ȘI OXIURI

Ţintaura stimulează puternic peristalti­smul întregului tub digestiv, de aceea tratamentu­l cu tinctură de ţintaură crește eficacitat­ea celui clasic împotriva giardiei. Se administre­ază o linguriţă de extract hidroalcoo­lic de ţintaură, după care, un sfert de oră mai târziu, se ia medicament­ul alopatic. Împotriva oxiurilor, se fac băi de șezut calde (38-40 de grade Celsius), cu infuzie combinată de ţintaură.

REMEDIU BACH

Bazându-se pe legenda lui Chiron care a acceptat să renunţe la nemurire în favoarea lui Prometeu, adepţii remediilor Bach susţin că ţintaura este un remediu pentru cei care uită de propria personalit­ate pentru a se dedica doar nevoilor celorlalţi. Aceștia nu realizează că sunt folosiţi de personalit­ăţile mai puternice, astfel încât deciziile lor sunt mereu influenţat­e de altcineva. Ca urmare a tratamentu­lui cu ţintaură, spune tehnica Bach, persoana respectivă capătă hotărâre, autonomie, hotărâre în atingerea propriilor obiective.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania