Sanatatea de Azi

Hipocrat, părintele medicinei și autorul jurământul­ui

A trăit la sfârșitul secolului V î. Hr., începutul secolului IV î. Hr. Născut într-o familie ce adoptase cultul lui Esculap (Asclepios), zeul grec al medicinei, Hipocrat și-a dedicat viaţa vindecării semenilor.

-

S-a născut pe insula Kos, în arhipelagu­l Dodecanez. Acolo a învăţat anatomie și medicină sacerdotal­ă, chiar de la tatăl lui. A plecat apoi de-a lungul și de-a latul Greciei antice, ca medic itinerant, devenind unul dintre cei mai apreciaţi medici practicien­i ai timpului. În 420 î. Hr., Hipocrat s-a întors în locurile natale, unde a pus bazele unei academii de medicină.

Diagnostic, nu superstiţi­i

A fost printre primii care au descris amănunţit bolile și manifestăr­ile lor. În „Aerul, Apa și Locurile“deja zeii nu mai au de-a face cu apariţia bolilor, ca până atunci; acestea sunt cauzate de factori palpabili, evoluţia unei afecţiuni fiind deja demonstrat­ă știinţific. În „Prognoză și Aforisme“, Hipocrat face o afirmaţie revoluţion­ară pentru acele vremuri: un medic, prin observarea unui număr mare de cazuri, poate prevedea evoluţia ulterioară a unei boli.

Medicină preventivă

Așa ceva era de neînţeles până la Hipocrat. Ideea apare prima dată în „Tratamente“, lucrare în care arată că vârsta, regimul alimentar, modul de viaţă și clima pot influenţa starea de sănătate.

HIPOCRAT ÎȘI DĂ SEAMA PENTRU PRIMA DATĂ CĂ EPILEPSIA ESTE CAUZATĂ DE O TULBURARE A FUNCȚIILOR CREIERULUI.

Chiar dacă era susţinător­ul, inventator­ul teoriei umorale - în corpul uman există patru umori, sângele, flegma, fierea galbenă și fierea neagră, al căror dezechilib­ru provoacă bolile -, Hipocrat a inventat practic medicina modernă.

Jurământul lui…

Îi este atribuit lui Hipocrat, dar nu se știe sigur că ar fi al lui. Multe dintre principiil­e acestui jurământ sunt și astăzi valabile, ca păstrarea secretului profesiona­l sau interzicer­ea relaţiilor intime cu pacienţii. De altfel, majoritate­a absolvenţi­lor facultăţil­or de medicină din întreaga lume depun și astăzi acest jurământ, puţin, dar foarte puţin, adaptat zilelor de astăzi. În vremurile acelea, viitorii medici jurau pe Apollo și Esculap (zei ai medicinei), pe Higea și Panacea (fiice ale lui Esculap, prima, zeiţă a curăţeniei și sănătăţii, iar cea de-a doua, a leacurilor universale). Astăzi, zeii sunt lăsaţi deoparte, dar restul jurământul­ui este aproape la fel, cel mai important paragraf fiind: „Atât cât mă ajută forţele și raţiunea, prescripţi­unile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violenţă“.

„NU VOI ÎNGĂDUI SĂ SE INTERPUNĂ ÎNTRE DATORIA MEA ŞI PACIENT CONSIDERAŢ­II DE NAŢIONALIT­ATE, RASĂ, RELIGIE, PARTID SAU STARE SOCIALĂ. VOI PĂSTRA RESPECTUL DEPLIN PENTRU VIAŢA UMANĂ DE LA ÎNCEPUTURI­LE SALE, CHIAR SUB AMENINŢARE ŞI NU VOI UTILIZA CUNOŞTINŢE­LE MELE MEDICALE CONTRAR LEGILOR UMANITĂŢII.“(JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRAT, VARIANTA MODERNĂ)

 ??  ?? o a făcut și Hipocrat medicale: serie de inovaţii un aparat la punct a pus construit un și a trepanare de pentru reducerea scaun special și luxaţiilor efectelor fracturilo­r.
o a făcut și Hipocrat medicale: serie de inovaţii un aparat la punct a pus construit un și a trepanare de pentru reducerea scaun special și luxaţiilor efectelor fracturilo­r.
 ??  ?? Platanul lui Hipocrat vieţuiește și astăzi în Kos.Se spune că aici, cu privirea spre mare și stând la umbra copacului, Hipocrat le preda învăţăceil­or săi.
Platanul lui Hipocrat vieţuiește și astăzi în Kos.Se spune că aici, cu privirea spre mare și stând la umbra copacului, Hipocrat le preda învăţăceil­or săi.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania