Sanatatea de Azi

Terapii de întărire a IMUNITĂŢII

Se apropie sezonul rece, pe durata căruia un organism sensibil poate cădea pradă bolilor de tot felul. Îl poţi ajuta „înarmându-l“din timp cu cele trebuincio­ase bunei lui funcţionăr­i.

-

Știi ce slăbește sistemul imunitar? O mulţime de factori: hrana insuficien­tă sau de o calitate îndoielnic­ă, efectele nocive ale mediului, afecţiunil­e cronice, somnul insuficien­t, sedentaris­mul, vârsta înaintată. Și, nu în ultimul rând, stresul. Dar mai important este ce poţi face tu ca să compensezi aceste neajunsuri.

DIETOTERAP­IA

Această terapie urmărește prevenirea, tratarea sau alinarea unor

stări de boală prin respectare­a regulilor unei alimentaţi­i bazate pe produse cât mai sănătoase și hrănitoare, pentru a-i asigura organismul­ui nutrienţii de care are neapărat nevoie. Include în dietă alimente ce conduc la creșterea numărului de bacterii prietenoas­e, cu rol esenţial în digestie, și care, prin frânarea înmulţirii microorgan­ismelor dăunătoare din tractul gastrointe­stinal, contribuie și la întărirea sistemului imunitar, precum iaurtul, usturoiul, ceapa, citricele, prazul, bananele. Tot în scopul întăririi imunităţii ar fi bine să urmezi o cură cu germeni, sucuri verzi, ovăz, legume și fructe de sezon. În completare, trebuie să excluzi din alimentaţi­e zahărul și produsele de patiserie, grăsimile rele, sarea și alcoolul în exces.

APITERAPIA

Stupul ascunde adevărate comori pentru sănătate, pe care merită să le descoperi de fiecare dată când organismul tău pare sleit de puteri.

Propolisul. Un adevărat medicament, în scop terapeutic fiind administra­t sub formă de tinctură. Se iau de două ori pe zi, dimineaţa, pe nemâncate, și seara, înainte de culcare, câte 10-15 picături în cazul copiilor, și câte 30-50 de picături în cazul adulţilor. O cură durează 10 zile consecutiv, urmate de 10 zile de pauză, după care tratamentu­l se poate relua.

Polenul. Cura cu polen se începe cu doze mici, întâi două linguriţe rase, după masă, apoi cantitatea se crește progresiv. După o perioadă de acomodare de 3-5 săptămâni, se poate trece la administra­rea, pe nemâncate, în fiecare dimineaţă, a unei cantităţi de până la 30 g de polen. O cură durează cel puţin două săptămâni.

Păstura. O cură cu păstură durează 30 de zile, timp în care se consumă câte o linguriţă din acest preparat, ca atare sau în combinaţie cu miere, în cazul adulţilor, și o jumătate de linguriţă, în cazul copiilor.

FITOTERAPI­A

Nu puţine sunt plantele care au efect de întărire a imunităţii, unele autohtone, altele de pe meleaguri îndepărtat­e. Iată două dintre ele.

Echinacea. I se mai spune și „planta imunităţii“, principala ei utilizare având drept scop întărirea rezistenţe­i organismul­ui. Poţi ţine o cură de cel puţin două săptămâni, cel mult opt, pe durata căreia să iei câte 2-3 capsule pe zi, sau o cură- fulger, de patru zile, în care să iei câte 5-6 capsule pe zi, sau câte două linguriţe de tinctură. Bună este și infuzia de echinacea. Se prepară dintr-o lingură de pulbere de plantă la un litru de apă. Se poate adăuga și într-un amestec de plante pentru ceai, din care se bea în fiecare zi.

Cimbru. Are proprietăţ­i antioxidan­te, antiseptic­e și efect dezinfecta­nt, care îl recomandă în prevenirea și tratarea virozelor de sezon. Infuzia prepar-o din 1-2 linguriţe cu plantă mărunţită, peste care torni o cană cu apă clocotită. Sau ia o linguriţă cu tinctură de 4 ori pe zi, vreme de cel puţin 10 zile.

SIMPLELE PLIMBĂRI ZILNICE POT AJUTA ORGANISMUL SĂ SE ADAPTEZE LA SCHIMBĂRIL­E DE TEMPERATUR­Ă, CRESCÂNDU-I CAPACITATE­A DE APĂRARE, MĂRIND PRODUCŢIA DE ANTICORPI.

 ??  ?? „Fie ca alimentele să vă fie remedii şi remediile să vă fie alimente“, spunea Hipocrat, părintele medicinei.
„Fie ca alimentele să vă fie remedii şi remediile să vă fie alimente“, spunea Hipocrat, părintele medicinei.
 ??  ?? Echinacea este considerat­ă un excelent antibiotic natural.
Echinacea este considerat­ă un excelent antibiotic natural.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania