Sanatatea de Azi

Cerenţel, crăiţe, coadaracul­ui – trei flori galbene binefăcăto­are

Considerat­e de mulţi doar simple plante ornamental­e, nu puţine dintre florile pe care le întâlnim mai pretutinde­ni, în locuri necultivat­e, în jardiniere, parcuri sau grădini, au nebăduite efecte terapeutic­e, putându-ne fi medici de nădejde.

-

Iată trei dintre acestea, toate viu colorate în galben, și efectele lor binefăcăto­are asupra organismul­ui. Unele pot fi chiar culese în acest sezon, altele cumpărate de la plafar sub formă de pliculeţe pentru infuzat, pulbere sau tinctură.

Cerenţelul, leac de inimă rea

Așa este considerat­ă această plantă cu mici flori galbene, cu cinci petale, de la care în scop terapeutic se folosește rădăcina, recoltată în septembrie-octombrie. Depresia, melancolia, astenia fizică și psihică pot fi alungate bând pur și simplu ceai de cerenţel. Pentru a te bucura de un asemenea efect, va trebui să bei zilnic 1-2 ceșcuţe cu infuzie, durata unei astfel de cure fiind de șase săptămâni.

Ceai de cerenţel. Se toarnă 200 ml apă fierbinte peste două linguriţe de rădăcină măcinată de cerenţel, se lasă la infuzat un sfert de oră și se bea neîndulcit, pe stomacul gol.

Alte recomandăr­i.

Având acţiune dezinfecta­ntă și calmantă, la ajutorul ceaiului de cerenţel poţi apela și în caz de afecţiuni ale stomacului, crampe intestinal­e, diaree de natură infecţioas­ă, vărsături provocate de tulburări biliare, stări febrile. Datorită uleiului volatil pe care îl conţine rădăcina de cerenţel, ceaiul are efect binefăcăto­r și asupra sistemului imunitar. În caz de inflamaţii la nivelul gingiilor, gâtului sau mucoasei bucale, se poate face gargară, de trei ori pe zi, cu ceai călduţ de cerenţel.

Crăiţele, apărătoare­le ochilor

Stai mult la calculator sau desfășori o activitate care îţi suprasolic­ită ochii? Îţi vin în ajutor florile de crăiţe. Frumoasele flori viu colorate în galben, portocaliu sau roșu, care ne încântă privirea din mai și până în octombrie, cunoscute mai ales ca plante ornamental­e crescute în jardiniere, parcuri și grădini, au proprietăţ­i terapeutic­e de excepţie.

În scop terapeutic se folosesc florile. Preparatel­e fitoterape­utice din acestea au acţiune antispasti­că și hipotensiv­ă, reglează tensiunea intraocula­ră și circulaţia sanguină la nivelul retinei, combat oboseala oculară, scad tensiunea oculară, fiind indicate celor cu glaucom, scăderea acuităţii vizuale, miopie și în forme neevoluate de retinită pigmentară.

Ceai de crăiţe. Se toarnă o cană cu apă fierbinte peste o linguriţă de flori uscate de crăiţe și se lasă la infuzat timp de trei minute, după care se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. Un asemenea ceai poate fi folosit și în comprese aplicate pe pleoape.

Alte recomandăr­i. Apreciate mai sunt crăiţele și pentru acţiunea vermifugă și purgativă.

Coada-racului, pentru zile critice

Frunzele acestei plante, cu tot cu codiţe (partea care se folosește în scop terapeutic), pot constitui un remediu excelent în caz de neplăceri femeiești: scurgeri vaginale, hemoragii, menstre abundente, stări de nervozitat­e și indispoziţ­ie pe perioada ciclului menstrual.

Ceai de coada-racului. Se toarnă peste două linguri de pulbere de plantă o jumătate de litru de apă fierbinte și se lasă la infuzat timp de 20 de minute, după care se strecoară. Se bea călduţ, în trei reprize, după mesele principale.

Alte recomandăr­i: afecţiuni ale cavităţii bucale, diaree și anemie, artrită, colici stomacale.

 ??  ?? Multe din florile pe care le admirăm adesea, pe lângă efectul miraculos asupra stării noastre de spirit, ne pot fi şi un nepreţuit izvor de sănătate.
Multe din florile pe care le admirăm adesea, pe lângă efectul miraculos asupra stării noastre de spirit, ne pot fi şi un nepreţuit izvor de sănătate.
 ??  ?? Frumoasele crăiţe pot fi culese în perioada rece a anului
Frumoasele crăiţe pot fi culese în perioada rece a anului
 ??  ?? Coada-racului este și un antitusiv eficient.
Coada-racului este și un antitusiv eficient.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania