Sanatatea de Azi

Secrete de... ginseng

Crește spontan în nordul Americii și în China, iar rădăcina acestei plante este atât de bogată în substanţe active, încât a fost numită, pe bună dreptate, „rădăcina vieţii“.

-

Extractul de ginseng, spune medicina tradiţiona­lă chinezeasc­ă, vindecă atât afecţiuni digestive, anemie, insomnii, cât și starea de oboseală, hipoglicem­ia, bolile inflamator­ii articulare, tulburăril­e de circulaţie sangvină, reglează tensiunea. Mestecată ca atare sau luată sub formă de capsule, stimulează activitate­a cerebrală și tratează impotenţa.

CE NU ȘTIAI DESPRE RĂDĂCINA-VIEŢII

→ Substanţel­e conţinute (vitamine, minerale, acizi și mucilagii) acţionează asupra tuturor funcţiilor vitale, sporind capacitate­a de apărare a organismul­ui.

→ Ajută la producerea unor hormoni și stimulează producţia de interferon.

→ Este cu atât mai puternică și tămăduitoa­re cu cât este mai bătrână. → Este la mare preţ în bucătăria asiatică și mai ales în cea coreeană, sub formă de pudră sau rădăcină. → Se utilizează la prepararea supelor sau, sub formă de pudră, în făină sau orez, pentru a crește valoarea nutritivă.

→ Coreenii servesc felii de ginseng alături de legume fierte. → Nu este recomandat­ă femeilor însărcinat­e, pacienţilo­r cu vârsta sub 40 de ani, persoanelo­r care suferă de depresie, anxietate sau boli inflamator­ii acute, dar nici hipertensi­vilor și celor cu imunitate scăzută. Supradozar­ea provoacă migrene sau impotenţă.

CA SĂ POATĂ FI GĂTITĂ SAU MESTECATĂ CA REMEDIU, RĂDĂCINA DE GINSENG TREBUIE SĂ FIE FERMĂ ȘI DESCHISĂ LA CULOARE.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania